>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Što smo maleni - srijeda, 11. kolovoza 2004. u 12:06

No glede na to, finalne pripreme ne idu potpuno mirno i bez zapetljaja. Sam po sebi nastup u Ateni traži specifičnu pripremu radi svih mogućih (vremenskih) neugodnosti koje nam prijete u veslačkom centru Schinias. Nekoliko puta je bilo već rečeno da je taj centar nastao na potpuno neprimjerenoj lokaciji gdje je stalno prisutan jak vjetar. Vjetar kao i valovi, koje vjetar prouzrokuje, su u veslanju sve prije nego poželjni. Mladež je negostoljubivost Schiniasa iskusila na svojoj koži na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu, kada su se čamci potapali kao za okladu, a zbog vremenskih neprilika su na kraju nositelje medalja određivale borbe na pola kraćim prugama od uobičajenih. Da bi izbjegli takve neugodnosti naše završne pripreme su potpuno drugačije nego što smo navikli do sada. Svaki dan imamo tri treninga; prvog već u ranim jutarnjim satima (jedna od mogućnosti je naime da se zbog vjetra start regate prebaci na 6.00 ujutro). Umjesto idealnih uvjeta za veslanje tražimo lokacije gdje su valovi i puše vjetar. Na taj način smo obavili šestodnevni trening u Bakru u Rep. Hrvatskoj, gdje smo nekoliko puta imali «sreću» i dobili što smo tražili: jak vjetar i visoke valove. Vjerujem da je suvišno govoriti da je nastup u takvim uvjetima čista lutrija pošto čak i najbolja tehnika i snaga nisu nikakva garancija uspjeha.

Puno više nego sve gore spomenuto me je (ponovo) ozlovoljila slovenska minijaturnost. Ovih dana se potvrđuje sastav olimpijske ekipe u kojoj će biti tri liječnika. Razočaran sam što na popisu nema naše liječnice dr. Nade Rotovnik Kozjek. Takvu odluku je donijela Liječnička komisija kod OKS-a kojoj presjeda dr. Pavlovčič. Njihov izbor je najprije potvrdio Odbor za vrhunski sport (OVS) OKS-a kojem presjeda dr. Marko Ilešič, a definitivno ju je potvrdio Izvršni odbor OKS-a kojem presjeda mag. Janez Kocijančič. A zašto me odluka liječničke komisije tako jako pogodila? Od veslača, ponajprije od mene i Luke Špika, svi («odličnici») očekuju reprizu uspjeha iz Sydneya. Naravno, bilo bi puno «primjerenije» ako bi Sloveniji medalju donio netko iz sportske discipline koja je više cijenjena od veslanja, ali u slučaju da to neće biti moguće će medalja iz veslanja biti dostatna da privuče potencijalne kandidate koji će u slijedećim olimpijskim ciklusima zadovoljavati potrebe po financijskim sredstvima OKS-a.

Sve u svemu, nas dvoje bi trebali Sloveniji izveslati «ono» zlato, a naš je problem kako. Zato moram još jednom naglasiti to što sam već nekoliko puta rekao, da brojni paraziti ne bi imali beskrajne iluzije: bez Nade veslanje ne bi imalo zlatne olimpijske medalje (da i ne spominjem svih slijedećih) koja je bila, usput rečeno, i prva slovenska medalja. Zašto je to tako dobro znadu i oni stručnjaci s područja veslanja koji su bili svim snagama protiv mog prijedloga da nas Nada treba pratiti na OI. Na svu sreću je sada tako da se ove godine Nada počela brinuti za kompletnu veslačku reprezentaciju i već sam bezbroj puta čuo da je njezina pomoć neprocjenjiva. Ipak se bojim da Miloš Janša kao predstavnik veslača u OVS nije napravio dovoljno (ili čak ništa) da bi Nada putovala s nama na OI kao službena liječnica olimpijske ekipe!

Na žalost sam nemam nikakve snage da bi bilo kako utjecao na tu odluku. Kao što sam već rekao od mene se očekuje samo rezultat, bez uplitanja u takve (politički korektne) odluke. Jednostavno ne mogu si objasniti zašto, s obzirom na sva očekivanja i na kraju i sve dosadašnje rezultate, mi veslači ne možemo imati privilegij da tako neophodnog člana ekipe biramo sami, odnosno prvi. Zbog svega toga bit ću jako sretan ako mi dr. Pavlovčič & Co. S konkretnim argumentima i dokazima dokažu zašto ima bilo koji liječnik, kojeg su stavili na listu putnika, prednost pred Nadom, odnosno ako mi pokažu nešto bolje od mog dokaza temeljem kojeg bi Nada trebala ići na OI – a to je olimpijsko zlato kojeg je bila iznimno bitan i nepogrešiv element. Uz sve to mogu se samo nadati da to nije «revanš» za moje kritičke zapise u Poletu, koji su se odnosili i na rukovoditelje u našoj krovnoj sportskoj organizaciji. Ako je to tako onda se ozbiljno slažem s predsjednikom Janezom Kocjančičem, koji se tako voli pohvaliti s time kakve uspjehe postižemo, a tako smo maleni. Sada ste dokazali da ste uistinu maleni. Iztok Čop



Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"