>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Rick Dunn u V.K. - nedjelja, 5. rujna 2004. u 14:18


Danas (04.09.2004.) smo imali sreću u našem Klubu ugostiti još jednog iz plejade svjetskih veslačkih prvaka koji su u daljoj i bližoj prošlosti bili u Šibeniku, a onda naravno i u «Krki». Dakle, da ne dužimo posjetio nas je Rick (Richard) Dunn svjetski prvak u četvercu «sa» iz Zagreba 2000. te u četvercu «bez» iz Lucerna 2001. i svjetski doprvak iz Seville (2002.) i Milana (2003.) u istoj disciplini u poznatom sastavu: Dunn-Garbett-West-Williams. Njegov dolazak u Šibenik zasluga je šibenskog skipera Zorana Klarića koji je veću grupu Engleza odveo jahtom u Atenu radi nazočnosti Olimpijskim igrama. S istom grupom simpatični Rick je doplovio na Jadran, a onda i u Šibenik.



Naravno, za razliku od svojih suputnika pri povratku sa Igara, Rick je na njima aktivno sudjelovao i to u disciplini u kojoj su naši Skelini uzeli srebro. U kombinaciji sa partnerom iz (nekadašnjeg?) četverca «bez» Tobyem Garbettom osvojio je prvo mjesto u malom finalu ispred izvrsnih Talijana De Vite i Larija. S ovim plasmanom i uopće sudjelovanjem na OI u disciplini dvojca «bez» nije krio razočaranje (!), a posebno načinom «ispadanja» iz engleskog četverca. Nakon «krvavog» rada svakog dana u tjednu po principu: «20 km veslanja, 25-30 min. trčanja i iza toga utezi, a sve to u vremenu od 07,00 sati ujutro do 16,00 sati poslijepodne, sa stankom za ručak» i tako kvalitetan veslač nije prošao! Nije bilo posebnih objašnjenja, kazao nam je Rick, samo jedna rečenica i to je bilo to. Gosp. Jurgen Grobler, planetarno poznati veslački trener iz bivšeg DDR-a sada na mjestu izbornika u Engleskoj, jednostavno je morao imati još jednu zlatnu medalju u


nizu, a mjesta za Pinsenta i Cracknella su bila rezervirana. Inače kad smo mu spomenuli Nikšu i Sinišu, samo se nasmijao: «Ovdje u Hrvatskoj susrećem ih svugdje po novinama… they are really high class!»






Radi se o mladom (28 god.) čovjeku koji je, kao normalno, osim što je svjetska klasa u veslanju, uspio završiti i ekonomiju na Cambridge University za čiji klub i sada nastupa. Za širu javnost koja veslanje prepoznaje po utrkama osmeraca Cambridge – Oxford na Temzi recimo i to da je 2000. Rick bio u sastavu pobjedničkog osmerca Cambridgea. Rivalitet s Oxfordom je, inače, vidljiv iz svake njegove rečenice kad priča o tim utrkama. Kao kuriozitet istaknimo da nam je rekao i to da na zidu teretane u kojoj se priprema za nastupe još i danas visi poster iz 1973. i nama poznatog troboja: «Krka» - «Oxford» - «Cambridge». Zbog cjelodnevnog angažmana oko veslanja, kaže, još je na maminoj hrani i još se nije počeo baviti svojom profesijom što mu nameće ove godine brz odgovor na pitanje s kojim su se susreli i brojni veslači (i veslačice) prije njega: veslati i dalje (a Peking je daleko), ili početi raditi i graditi karijeru kao i ostali «normalni» fakultetski obrazovani ljudi.


Nakon obilaska Grčke, Hrvatska mu se, po njegovim riječima, više svidjela, kao puno čišća zemlja. Posebno je iskazao oduševljenje Šibenikom i okolicom.






Imali smo zadovoljstvo predstaviti mu dio naših mladih veslačica i veslača, na licu mjesta im je demonstrirao svoju umješnost na ergometru kojeg je u par zaveslaja onako «u civilki» i bez zagrijavanja natjerao na prolaz od 1,15 što za čovjeka visokog 1,94, a teškog 95 kg nije bilo nikakav problem. Za kraj je uslijedilo neizbježno fotografiranje, butelja «Babića» (vrhunsko vino za vrhunskog veslača), zastavica «Krke», rukovanje za pozdrav i poziv da se možda već iduće zime vidimo na stazi u Zatonu. Na ovaj naš prijedlog (za Zaton je već znao od slovenskog asa Iztoka Čopa) istaknuo je da Englezi prave planove treninga za 2-3 godine unaprijed i da zato za Zaton nije vjerojatan. U svakom slučaju Rick hvala ti na posjeti kojom si nam još jednom pokazao da su oni pravi, vrhunski, veslači i vrhunski ljudi. Svakim novim danom i svakim novim poznanstvom uvjeravamo se da jedno bez drugog jednostavno ne ide!!!




Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"