>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Komentar trenera Baljkasa - petak, 28. travnja 2006. u 10:12

Komentar regate Zagreb Open


Na odlasku iz Zagreba netko me je pitao ( uvijek me netko nešto pita) treneru da li ste zadovoljni rezultatom koji su ostvarili kadeti. Prvo što mi je palo na pamet je da i nisam baš zadovoljan rezultatom. Ocijenio bih ga s minus četiri što je za mene kritičara solidna ocjena.
Kada se uspoređuje taj rezultat i moja ocjena -4 s rezultatima koji su ostvarili neki drugi veslači posebno mlađi juniori ( tri zlatne medalje i jedna brončana ) ili medalje osvojene od naših cura onda je rezultat slab. Ocjena kada bi uspoređivali medalju i rezultate kadeta s juniorima B bi bila možda -2. Pitanje je da li je moguća komparacija rezultata osvojenih u različitim kategorijama.
Pitanje je također da li se i kako treba objektivno vrednovati rad s Školom veslanja i s kadetskim uzrastom. Jedna medalja nakon cijele zime i proljeće. Dovoljno ili nedovoljno. Činjenica je da struka kao i neupućeni u trenažni proces podcjenjuju rad s najmlađim uzrastima ili kako je netko kazao:„Sjećamo se samo najboljih, a skoro nikad onih drugih“. Ili tako nekako idu te misli.
Što se tiče samog veslanja koje su pokazali, ili kvalitete veslanja i načina kako su kadeti odveslali trke, uz moju malu pomoć, ja im dajem čistu peticu. Njih sedam su veslali svaku trku maksimalno i dali su sve od sebe, a Krešo i Ivica vjerojatno i više nego što su mislili da mogu, pa krenimo redom.
1xKM Tomislav Bukić
Imao je dvije utrke i nije uspio u prvoj ući u finale što je bilo očekivano. Borio se i trudio. Čak je i tijekom trke slušao moje savjete, te pokušavao sve do zadnjih metara poboljšati brzinu, tehniku i ostvariti bolji plasman. Tomislav je u malom finalu došao peti, ali nije išlo bolje. To bolje koje sam očekivao bi bilo drugo mjesto. Dao je sve od sebe i veslao najbolje što je mogao. Čeka nas dug trenažni proces i ispravak uočenih slabosti.
2XKM Ivica Ban i Krešimir Baljkas
Nakon 4X veslali su dvojac na pariće i uza sav Krešin trud i visok tempo u polufinalu su bili treći. Tempo koji je Krešo držao bio je izuzetno visok i koliko god ja vikao nije padao ispod 36 zav. u minuti. Nakon trke sam kazao: «Ne veslate popodne i možete se odmarati». Na njihovu sreću ili nesreću zbog kotizacije i ulaska u malo finale s najboljim vremenom za ručka sam im kazao: «Ipak morate veslati».
Ono što su pokazali njih dvojica me raduje. Trku su malog finala odveslali kao da je finalna trka. Osvojili su drugo mjesto borbom kao da im je prva trka, a bila im je četvrta. Znajući koliko to sve iscrpljuje njih dvojica su doslovno izvukli i posljednji atom snage, te od preko 24 kadetska dubla osvojili vrlo dobro osmo mjesto.
2XKM Dino Baljkas i Jere Gulin
Oni su nastupali samo u dublu u cilju da ipak Dina ne opterećujem s četiri trke, a možda sam i trebao tko bi i znao. Prva trka i Dino i Jere kao da su baždareni na tempu 34 zaveslaja u minuti. Unatoč mom vikanju nikako da smire tempo već praktički s žestokim veslanjem osvajaju prvo mjesto. Nakon trke Dino mi je kazao:»Nisam se umorio», a puls je bio 140 otkucaja u minuti nakon 10 minuta od završene trke. Neće štrokmetar za kontrolu tempa.
Trka između njih dva, te veslača Jaruna i Mornara (koji su inače bili prvi u 4X ) bila je izuzetna, ali naši veslači i unatoč jakom finišu nisu uspjeli osvojiti više od latene medalje, četvrtog mjesta. Ova regata priprema je za obojicu, posebno Jeru koji je trebao iskusiti regatnu stazu. Njih dvojica su uspjeli opravdati moje povjerenje u njih, te svoj rezultat na ergometru.
4XKM Luka Horvatović, Krešimir Baljkas, Ivica Ban, Tibor Rak
Osvojili su u finalnoj trci odlično treće mjesto, a u polufinalu su bili prvi kada su pobijedili odmorne i buduće pobjednike regate u Zagrebu veslače Mornara. Već u prvoj trci vođeni štrokerom Lukom pokazali da su da nema popusta i veslali su maksimalno i ostvarili pobjedu dajući do znanja Mornaru da finale neće biti lagano.
Vrlina da se pobjeđuje uvijek i kada je polufinale mora biti imperativ svim veslačima. Neka se zna. Finalna trka krenula je s malo lošijim startom, ali su Luka & co. poveli i skoro 400 metara vodili utrku, ali onda je do izražaj došla bolja fizička priprema (pretpostavljam), te inače snaga veslača Mornar i Trešnjevke. No opet je borbenost bila na visini i kada su ih prelazili Mornar i Trešnjevka. Ta osobina maksimalnog veslanja uvijek i uvijek je ono što me je oduševilo.

Na kraju da ne zaboravnim da su Luka i Tibor prvi veslači koje treniram koji su osvojili medalju u utrci s 13 godina na Jarunu među velikom većinom 14 godišnjaka, za kadete A. Oni su još jednu godinu kadeti pa i ne čudi razočarenje jednog veslača dalmatinskog kluba kada je shvatio da su izgubili od mlađih od sebe. I Dino je naravno još jednu godinu kadet pa se nadam da ćemo konačno s njima trojicom ostvariti prijenos kvalitete s 14 na 13 godišnjake i kako se ta nit, spoj neće nikad prekinuti.
Nadam se da ćemo uspjeti ono što je pok. Cele uspio u Gusaru i što sada Gusar nastavlja: da se kvaliteta prenosi sa starijih i boljih na mlađe i perspektivne.
TRENER:Robert Baljkas


Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"