>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




komentar - petak, 30. lipnja 2006. u 23:25

Pratiteljima naše stranice možda je bilo čudno što se do sada nismo javili s uobičajenim navijačkim komentarom sa ovogodišnje regate na Bledu. Zaista, o događajima na Bledu s aspekta našeg Kluba može se pisati i puno i ništa, ovisno kako ih je tko vidio. Plasmani naših veslačica su poznati, a pozadina tih rezultata zapravo je nešto sasvim drugo. Naime, Adrianu smo na Bled poslali za nagradu zbog uspješne sezone koja je (do Bleda) bila okrunjena vrlo dobro odveslanom trkom u skifu na Jumbovoj regati. Luca je, pak, trebala ići u Sloveniju radi potvrde odlaska na «crtu» za SP u Amsterdamu. Na žalost desilo se to da je najbolja hrvatska juniorska veslačica, umjesto očekivane utrke u kombiniranom dublu, postala žrtvom režiranog igrokaza. Ono što smo od nikadvišekombinacije vidjeli za vrijeme treninga na Bledu, pa onda i na kvalifikacijskoj utrci prvog dana, bilo je sve samo ne kvalitetno takmičarsko veslanje. Nadamo se da će doći vrijeme kada će režiserima sramotnog cirkusa biti barem neugodno zbog onoga što su osmislili i proveli na štetu Luce, našeg Kluba, ali i hrvatskog veslanja u cjelini. Nakon svega što je na Bledu proživjela, osoba manje stabilna od Luce ekspresno bi napustila sport u kojem nije važan rezultat nego telefonski dogovori. Nama ostaje da se pitamo koliko je kvalitetnih veslačica i veslača Hrvatska do sada izgubila baš iz ovog razloga i koliko će ih još izgubiti, koliko će dobrih plasmana za Hrvatsku biti time propušteno, koliko će hrvatsko veslanje time izgubiti na šansi za popularizaciju i pronalaženje eventualnih sponzora!?
Što se tiče nastupa ostalih hrvatskih posada u prvom redu treba odmah izdvojiti očekivano odličan nastup dubla Sinković-Martin. Gledano iz šibenske perspektive nikad nam neće biti jasno zbog čega se ta dva momka nisu našla u istom čamcu još i puno prije. Dozvolite nam da kao navijači i zaljubljenici u hrvatsko veslanje kažemo kako iz sveg srca pozdravljamo ovu kombinaciju. Ima li išta pametnije nego dva jako dobra skulera spojiti u odličan dubl? Znamo, bilo je priče, a i još je ima, da njima dvojici dubl ne ide, jer im je navodno zaveslaj različit. Činjenica je kako se u praksi kroz utrke to nije pokazalo! Ukoliko i ima nekih problema s usklađivanjem zaveslaja trebalo ih je rješavati zajedničkim treningom za što je do sada bilo sasvim dovoljno vremena. U ovom trenutku moramo istaći i to kako žalimo što se, također iz nama nerazumljivih razloga, isto (zajednički nastup) nije učinilo i kod juniorki. Izgovor da je Marcela još premlada i da bi napori eventualnog nastupa u kombiniranom ćetvercu štetili njenom pravilnom razvoju, po nama je sasvim besmislen. Vrijeme će svakako pokazati tko je bio u pravu, a pozitivna iskustva drugih zemalja sa slanjem kvalitetnih mlađih juniorki i juniora na SP daju nam za pravo!
Prvog dana regate solidan nastup zabilježila je posada hrvatskog 4+JMA s relativno malim zaostatkom za Italijom, te pobjedom nad posadama Rumunjske i Švicarske, te 4-JMA (odlično obranjena prednost pred Mađarima u samom finišu). S obzirom na svoj uzrast, dobar nastup u starijoj konkurenciji i to oba dana, vidjeli smo od , već spominjane, Marcele. Iskreno se veselimo njenom kvalitetnom zaveslaju i budućnosti koja je pred njom. O rezultatu i smislu dubla Sinković-Mladinić teško je govoriti pored objektivno znatno jače kombinacije drugog dana. Dobar nastup vidjeli smo i od 2-JMA (Kolobarić-Pirić) s dobrim rezultatom za bledske prilike. Iza njihova nastupa zaintrigirani smo bili očekivanjem međusobnog okršaja dva dubla SM (Brec-Šindler, Dragojević-Cetinić). U odličnoj utrci pobijedili su stariji veslači i to s malim zaostatkom iza Čopa i Špika. Iza njih dobrim nastupom iskazali su se Janjić i Moguš u 2-SM. S obzirom da se radi o B seniorima nadamo se da će ti momci još napredovati. Na kraju prvog dana vidjeli smo utrku 4-SM u kojoj su dva hrvatska četverca zaostala relativno malo za Slovencima. Više nam se svidio nastup mlađe posade prvenstveno stoga što znamo da se radi o trojici momaka (Dukić i Begovići) iz Zadra koji studiraju u Zagrebu i uz svoje redovne studentske obaveze stignu još i trenirati, i to (naravno) bez svoga trenera. Što se tiče četvrtog člana tog četverca (Jurina) momak ima srebro sa SP od lani i uz pozitivan pristup radu ne može biti loš.
Drugog dana regate izdvajamo vrlo dobar nastup Nikole Tomića. Jako vjerujemo da Nikola u bliskoj (i nešto daljoj) budućnosti može i bolje. Nezgodno je što je u svojoj disciplini i kategoriji u Hrvatskoj sam, ali najbolji su najčešće sami i s time se jednostavno moraju nositi!
Inače drugi dan, što se hrvatskih posada tiče, obilježili su nastupi 4XSM i osmeraca. U četvercu smo vidjeli zaista solidnu utrku Šindlera, Vekića, Kušurina i Breca (kada bi se to uveslalo s njima bi mnogi imali muke), dok je naš seniorski B osmerac zaostao oca 6 sekundi za Slovencima. Unatoč porazu osmerca mislimo da se radi o ohrabrujućem rezultatu za naše veslanje. U čamcu smo vidjeli 8 mladih seniorskih veslača (19 i 20-godišnjaka) od kojih je čak 7 do sada na različitim SP-ima potvrđivalo svoju vrlo dobru kvalitetu. Što se tiče juniora izgubili su utrku od momaka iz Rumunjske, a čini nam se da uz neka neophodna pojačanja (kojih u Hrvatskoj ima!) taj osmerac može čak i do borbe za finale na SP.
Sve u svemu ovogodišnji Bled ostat će nam u sjećanju kao regata na kojoj su i Luca i «Krka» naučili i zapamtili lekciju o sportskom (ne)poštenju i bezobrazluku. Naravno, pored ovih ružnih stvari, zapamtit ćemo regatu i kao odskočnu dasku dubla Sinković-Martin na putu u Amsterdam gdje će se njih dvojica gotovo sigurno boriti za medalju. Želimo im najprije da budu zdravi, a onda i da dođu do željenog odličja!!!
Aspiriniks



Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"