>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Liječnički pregled - petak, 24. rujna 2004. u 22:37

U rubriku «Članovi» dodali smo pod-rubriku «Podaci s liječničkih pregleda». Naime, na to nas je potaknulo saznanje da se o veslačicama i veslačima zna jako malo osobnih podataka i za veslanje važnih tjelesnih karakteristika. Ime, prezime i godina rođenja su prečesto jedino što o nekom iz veslanja znamo. Visina, ili težina i njihovo kretanje, ne mogu se doznati niti iz rijetkih biografija, a o ostalim pokazateljima da i ne govorimo. Sigurni smo da vas, kao i nas, svi ti podaci zanimaju i upravo zbog toga smo na našoj stranici učinili dostupnim i te individualno sportske pokazatelje naših veslačica i veslača.
Izneseni podaci o godini rođenja, težini, visini, pulsu u stanju mirovanja i plućnom V.c. pokazatelju, promatrani kroz višegodišnji period, ukazuju na promjene uzrokovane prirodnim razvojem, kao i bavljenjem sportom, te donekle predisponiranost za bavljenje baš veslanjem.
Liječnički pregledi su svakako potrebni, jer se njima, koliko je to takvim pregledima koji se u nas rade (plaćeni od Saveza sportova Grada) uopće moguće, kontrolira ukupno zdravstveno stanje sportaša: rad srca, pluća, stanje kralježnice, stopala, vida, zubi, kontrola krvne slike. Sigurno je da je samo zdrav sportaš sposoban da se izlaže naporima koje iziskuje veslanje. Eventualno uočeni zdravstveni problemi signal su koji se ne smije zanemariti. Revnost naših liječnika (dr. Vlatka i dr. Mire) je neupitna. O svakom uočenom problemu izvještavaju našeg glavnog trenera, a sportaša upućuju na dodatne liječničke preglede. Ponekada baš ti, preventivni, pregledi otkriju do tada nepoznate probleme koji bi u vrijeme treninga, ili natjecanja, mogli dovesti do ozbiljnih posljedica. Tako je prije nekoliko godina uočen problem jednog našeg dobrog veslača koji zbog visokog tlaka nije mogao dobiti prolaznu ocjenu liječničkog pregleda, te je u interesu očuvanja zdravlja morao odustati od veslanja.Lani smo na žalost poslije pregleda u specijaliziranoj klinici u Splitu izgubili još jednog talentiranog i visokog veslača. Zdravlje je naravno uvijek na prvom mjestu!
Inače, bavljenjem veslanjem (što važi i za ostale sportove) lako je uočiti da nedostaje takva vrsta sportske klinike, ili barem dobro opremljene ambulante u kojoj bi se mogle dobiti potpune informacije o trenažnom stanju sportaša, o tome kako rješavati sportske ozljede, kako trenirati u vrijeme bolesti (da li je moguće, ili ne, trenirati i ako jeste kojim intenzitetom, a ako nije onda koliko dugo pauzirati), što je prava ishrana i sl. Svaki sport je specifičan i uz sebe veže i specifičnosti pristupa liječničkom pregledu. Jednostavnije rečeno osjećamo nedostatak takve vrste specijalizirane logistike. Za sada potrebne odgovore tražimo uz pomoć liječnika medicine rada i preko uputa liječnicima specijalistima za određena područja, koji opet usprkos svoj volji nisu (razumljivo je) toliko upoznati sa našim sportom da bi mogli u potpunosti razumjeti kako uočeni zdravstveni problemi utječu na samo bavljenje njime i da li ga isključuju, ograničavaju, ili dozvoljavaju. Jasno je, naime, samo po sebi da povreda mišića treniranog sportaša traži nešto drugačiji tretman nego kad se tako što desi npr. umirovljeniku. Na žalost česta je preporuka: ... "stati i čekati dok se stvar ne sanira"... a upravo je to ono što sportaš sebi ne "smije" dopustiti, bar ne u mjeri koliko je to uobičajeno za netreniranu osobu. Zato u našem Klubu pokušavamo, malo po malo, opremiti malu ambulantu za prevenciju i saniranje povreda uz neizostavnu pomoć našeg Hrvoja. Na žalost financije su i tu problem, ali smo svjesni značaja zdravlja naših veslačica i veslača i zato u tom pravcu pokušavamo usmjeriti dio našeg skromnog klupskog proračuna.
Inače, među šibenskim liječnicima svakako ćemo zahvaliti na dosadašnjoj pomoći već spomenutim dr. Vlatku Marković, dr. Miri Vukšić,te dr. Davoru Benzon i dr. Nedjeljki Babić-Milutin koji su, kada je to trebalo, pokazali spremnost i znanje da u interesu krkašica i krkaša iznađu najbolja rješenja. Njihovoj svesrdnoj pomoći nadamo se i ubuduće (kad se već mora...)!

Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"