>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Povratak nosača aviona? - subota, 21. travnja 2007. u 19:32

Povratak nosača aviona?

S velikim iščekivanjem (čitaj: nestrpljivo) čekali smo informaciju o nastupu hrvatskog osmerca na regati u talijenskom Piedilucu. Ove retke pišemo tek na osnovu analiziranog na net-u i to na osnovu rezultata samo prvog dana, ali ipak moramo reći da nam se nakon dugo vremena navukao osmjeh zadovoljstva na lice. Vujo & Co izgubili su od Italije, međutim treba reći kako su neki porazi kao pobjede, a ovaj je upravo takav! Naime, naši prekomorski susjedi lani su uzeli srebro na SP u Etonu, a Italija u veslanju i inače nije bilo tko. Ima puno razloga za kazati kako je njihov osmerac mjerilo svjetske kvalitete. Pažljivim pratiteljima veslačkih zbivanja neće promaći da su Talijani danas nastupili u sastavu gotovo identičnom onom koji im je lani donio spomenuto srebro. Samo je umjesto Palmisana nastupio Loriato (197 cm, 104 kg, od 2001. višestruki sudionik SP-a, svjetski prvak u 4+ na U23, - znači ne bilo tko). U Etonu su tijekom čitave finalne utrke držali drugo mjesto iza Nijemaca, a danas su ih naši na isteku 1500 metara vodili! Doduše, opet nam se desilo nešto slabijih zadnjih 500 metara (sjetimo se Sydney-a!), ali zato se u utrku opet, kao onomad, ušlo sportski drsko. Na kraju je uslijedio zaostatak od 1,40 sec (ITA 5,37,00 - CRO 5,38,40). Treći su bili Rumunji, naše stare mušterije u osmercu (osim Luzerna 2001., na žalost) sa zaostatkom od 9,00 sec iza pobjednika, a ostali "još veslaju".
Dakle, što sad reći? Da li treba podsjećati na brojne napise objavljene upravo na ovoj web-stranici u korist ponovnog stvaranja moćnog hrvatskog osmerca? Da li možda podsjetiti i na to kako smo u idealnoj poziciji stvoriti sjajan spoj iskustva (Vujević, Boraska, stariji Skelin) i mladosti (mlađi Skelin, Marić, i oni mlađi – Stojčević, Begovići, pa oni još mlađi koji dolaze)? Da li istaći kako nam upravo ove godine valja misliti i na Peking i na London (OI 2012.) i da je ovakva kombinacija jedini kvalitetan način za "spajanje" olimpijada s rezultatskim kontinuitetom? Naravno, važan argument u prilog osmerca ide njegova nesporna marketinška prepoznatljivost pod radnim naslovom "Hrvatski nosač aviona" iz naslova ovog osvrta! Treba reći da naša nastojanja na osmercu nisu samo objektivna mogućnost stvaranja kvalitetnog rezultata i najbolja moguća promocija veslanja koja uz to ide. Osmerac je zapravo simbol i tako ga se u prvom redu mora shvatiti - simbol koji kaže da se rezultat može stvoriti samo zajedno i u kombinaciji veslača iz više klubova. Osmerac isključuje klupske i svake druge isključivosti i to je najbolje što nam se može desiti.
S velikim zanimanjem očekujemo sutrašnje vijesti iz Italije, a s još većim iščekivanjem očekujemo od direktora reprezentacije da u narednom periodu, zajedno s kolegama, stvori možda još moćniju kombinaciju, ali tek da se zna: momci iz Piediluca zaslužuju i te kakav kredit! Nadamo se velikom rezultatu ove godine od osmerca. Direktor Čulin je u jednom trenutku poluglasno rekao kako CRO 8+ ove godine "... u idealnom sastavu..." može do medalje na SP. Mi kažemo - pozlatile mu se riječi, a bili bi jako zadovoljni i samim plasmanom ove posade na OI. Tek da se zna, da se ne bi reklo "nismo znali": odustajanje od 8+, u postojećim okolnostima, značit će dugoročno potonuće hrvatskog veslanja.

P.S. - naravno, s dužnom pozornošću pratit ćemo sutra i rezutat mladog 4X.

Aspiriniks








Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"