>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Državno prvenstvo - srijeda, 18. srpnja 2007. u 23:17

Državno prvenstvo republike Hrvatske u veslanju u kategoriji kadeta i juniora- Zagreb, 14.-15.07.2007.

Proteklog vikenda (14. i 15. srpnja 2007.) na zagrebačkom je Jarunu održano Prvenstvo Republike Hrvatske u veslanju u kategoriji kadeta, mlađih juniora i juniora. Umjesto već pomalo tradicionalne analize ponudit ćemo malo navijačkih razmišljanja baš oko odvajanja prvenstva na juniorsko i seniorsko.
Koliko se odvajanje nastupa starijih i mlađih uzrasta pokazalo korisnim natjecateljima, trenerima, klubovima, ali i koliko je tako organizirano natjecanje prihvatljivo posjetiteljima teško je kazati, jer su mišljena podvojena.
Prednost svakako nalazimo u mogućnosti da se za discipline sa velikim brojem prijavljenih posada održe repesaži. Naime, svake godine nailazimo na velik broj prijavljenih natjecatelja u kategorijama samaca (što je itekako pohvalno) u svim mlađim kategorijama, te se putem repesaža osigurava pravedniji ulazak u finale što opet samo po sebi povećava kvalitetu i pošteniji odabir sudionika finalnih utrka.
Isključimo li ovu prednost odvojenog natjecanja, koje su još prednosti koje uočavamo?
Neki će kazati kako se ovako pruža mogućnost nadarenim juniorima da nastupe u kategoriji seniora. Istina, ali koliko je to poželjno i korisno samim juniorima, ili seniorima, ili se samo radi o prikupljanju bodova za marketinški istup Klubova prema sponzorima, odnosno proračunskim pozicijama u sredinama koje ih financiraju?
Dakle, postavlja se pitanje da li odvajanje državnog prvenstva ima marketinške svrhe? Veslanje teško ulazi u interesnu zonu medija čak i onda kada su u pitanju Skelini u čiju kvalitetu i marketinšku prepoznatljivost više nitko ne sumnja, a kamo li da očekujemo da će se mediji jako zainteresirati za natjecanje u kojem takve vrste tj. stupnja kvalitete nema. Dok se na Državnom moglo zateći Skeline moglo se uz njih kao svojevrsnu lokomotivu odvojiti i ponešto prostora za spomenuti i nastupe ponekih mlađih posada. Ovom podjelom smo izolirali nastup mlađih kategorija od medijskog interesa. Koliko su mediji upoznati sa veslanjem najbolje kazuje fotografija objavljena u današnjem broju „Slobodne Dalmacije“, na kojoj se vidi jarunsko jezero: u prvom planu stoji „neretvanska lađa“, a tek u dalekoj pozadini jedan – dva veslačka samca. Komentator lađare tretira kao veslače iz sporta koji nosi naziv „veslanje“ i koji desetljećima sudjeluje i to uspješno na Olimpijskim igrama. Kriv je on ili mi koji ga nismo dovoljno obavijestili o tome što je veslanje, kako izgledaju veslački čamci, koliko je veslača u pojedinoj disciplini... kriv je svakako i „novinar“ i urednik novina, jer toliku dozu neznanja ipak ne možemo tolerirati. Veslanje definitivno nije od jučer, radi se o jednom od 5 najkvalitetnijih sportova u Hrvatskoj, tako da svatko tko se želi nazivati novinarom mora imati bar toliko kulture i obrazovanja da zna osnove najkvalitetnijih sportova, pogotovo kada o njima daje informacije slikom. Tema marketinga je i inače izuzetno zanemarena u veslačkim krugovima, ali to nije od jučer što se vidi već i po tome koliko je mi sami obrađujemo na klubskim web stranicama, blogovima ili stranici Saveza. Sramotno je što sami ne radimo više da bi i na taj način ovaj lijepi i zdravi sport približili onima koji o njemu znaju malo, ili gotovo ništa, ali i nama koji ga volimo.
Iduća stvar koja je dvojbena jeste da ovakvim odvajanjem natjecanja mlađe kategorije nemaju priliku upoznati veslače seniore, a poznato je da su uzori jedan od stimulirajućih oblika djelovanja na one koji teže sportskom uspjehu. Susresti olimpijce i odgledati kvalitetu njihovih nastupa, znati da veslanje postoji i nakon srednje škole sigurno mladim veslačima daju poticaj za bavljenje ovim sportom. Znamo, neki od naših trenera su prilično skeptični glede takve vrste utjecaja starijih veslača na one koji tek dolaze, ali ipak ima tu nešto.
Opravdavati podjele moglo bi dovesti i do zaključka kako bi i žensko i muško natjecanje mogli odvojiti da se i time osigura daljnje skraćivanje trajanja Državnog natjecanja uz objašnjenje financijske isplativosti, tj. neisplativosti za klubove. Možda bi trebalo prestati razmišljati na taj način, i radije odabrati veću klupsku selekciju pri odabiru posada (kao što već godinama radi naš Klub) nego li da se na Državno vode djeca koja jedva mogu kvalitetom odveslati do C finala. Naravno da nastupi tako velikog broja traže i velika sredstva. Neki će kazati kako nije pedagoški ne voditi sve koji su se spremali cijelu godinu; ali radi se o natjecanju, a natjecanje ima za svrhu da se vidi tko je najbolji, a ne tko se bavi veslanjem. Zvuči okrutno, ali sport se baš u tome razlikuje od rekreacije. Naime rekreacija ima za svrhu bavljenje nekim vidom tjelesne aktivnosti, a sport ima za cilj natjecanje. Kada veslačima kažemo da trebaju dati sve od sebe, da je uspjeh uvijek kada to urade tada nipošto ne mislimo da nisu uspjeli ako nisu prvi, ili ako nisu dohvatili medalju, dapače tada doista mislimo da su uspjeli ako su dali sve od sebe; no kada netko ide na Državno, Svjetsko, Olimpijadu…tada se ne očekuje da samo dade sve od sebe nego se traži da kvalitetom ulazi u skupinu natjecatelja koji se trude izboriti što bolje pozicije. Uostalom norme upravo postoje iz tog razloga.
Uvođenje normi za nastup na Državnom nipošto ne bi bila loša mjera kojom bi se natjeralo klubove da ne traže rupe u disciplinama gdje je jako malo prijavljenih posada, ili gdje nastupaju posade koje nemaju visoku kvalitetu. Koliko je takvih rupa bilo na ovogodišnjem državnom prvenstvu? Vremenske norme koje bi posade morale zadovoljiti povećale bi kvalitetu i zanimljivost nastupa.
Znamo da se to neće uvesti, jer nekima odgovara da se kući vrate sa „drvenim“ medaljama iza kojih ne stoji uspjeh nego samo lošija kvaliteta ostalih posada, ili nedostatak posada u nastupajućoj disciplini. Naravno kada se vrate u svoje sredine tada je bitno istaknuti broj osvojenih medalja, a o kvaliteti istih ionako nitko ni ne postavlja pitanja, ponajmanje mediji.
Na žalost isto je i kada se radi o vrlo kvalitetnim posadama i krvavim trkama u kojima 2, ili 3 posade većim dijelom trke idu jedna uz drugu; jer ni tada mediji nisu svjesni o koliko zahtjevnom nastupu se radilo i koliko je tijekom trke trebalo istrpjeti tjelesnog i psihičkog napora.
Dakle, ovo su bila razmišljanja navijača kojima je stalo da se za veslanje čuje i da se slika o veslanju razvija u javnosti. Naravno, jasni su nam razlozi predolimpijske godine, potrebe reprezentacije i tako to, ali ipak moramo reći kako je lijepo kad se kadeti nađu u susjedstvu Skelina, Vujevića, Kušurina, Boraske i niza drugih poznatih imena.
Niže će se moći pročitati opservacije naših trenera i to Nikice Blaževića i Milana Radečića. Nama ostaje da čestitamo svim krkašicama i krkašima koji su se požrtvovno borili za svoj Klub. Žalimo jedino zbog nesudjelovanja osmerca koji je s pravom pretendirao na najviši plasman. Na žalost, zbog okolnosti na koje se toliko puta upozoravalo, nije nam bila suđena pobjeda u najcjenjenijoj disciplini. Da podsjetimo, osmerac se vrijedno pripremao, da bi 10-ak dana prije nastupa Ivan Pezić pao s motora i tako ostavio kolege na cjedilu. Onda, kao da ni to nije bilo dosta, nadovezala se bolest, a sumnjalo se na mononukleozu, štrokera Stipe Palinića!
Aspiriniks

Izvješće o nastupu cura na Prvenstvu Hrvatske 2007.

Nakon dugo godina veslačko Prvenstvo Hrvatske održano je sredinom sedmog mjeseca i to odvojeno od seniorskih posada koje su svoje prvenstvo odradile u petom mjesecu.
Za ovo, najvažnije domaće natjecanje, pripremao sam samo četiri natjecateljice premda u Klubu trenira još veslačica. Zamjetno je da smo ove godine nastupili sa najmanje veslačica u zadnjih par državnih prvenstava.
U obje discipline u kojima smo nastupili očekivao sam borbu za najveći plasman.
Samac za mlađe juniorke:
Nastupile su Matea Slavica i Veronika Burazer. Treba napomenuti da su ove cure prošle godine u dvojcu na pariće pobijedile u kadetskoj konkurenciji.
Premda su kroz cijelu sezonu nastupale u dvojcu na pariće, zbog krivog osjećaja u čamcu i krivljenja, prebacio sam ih u samce. One su u samcu veslale na Jumbovoj regati i pokazale dobre rezultate.
Na ovoj regati uspješno su prošle kvalifikacije, te nastupom u finalnoj utrci opravdale i ispunile naša očekivanja. Matea je ciljem prošla prva, a Veronika treća.
Da bi konkurencija bila potpuna nedostajale su veslačice „Jaruna“ i „Mladosti“ koje su nastupile u dvojcu na pariće tako da je našim veslačicama najveća konkurencija bila veslačica „Korane“ Milošević.
Matea je od početka povela utrku i veslajući kvalitetno (obzirom na kategoriju u kojoj se natječe) u tempu 26 održavala razliku od dužine čamca. Pred kraj utrke malo je popustila tako da je u cilj ušla sa pola čamca dužine pred konkurenticom.
Veronika je ciljem prošla treća, što je i očekivano s obzirom na konkurenciju. Startala je odlično držeći se među vodećim veslačicama. Do sredine staze zaostajala je za „Koranom“ pola dužine, a potom je popustila. Zadovoljan sam plasmanom i borbenošću. Treba poraditi na mekoći, dužini i kvaliteti zaveslaja.
Dvojac na pariće za juniorke:
Veslale su Adriana Trzin i Lucija Superina. Njima je najveća konkurencija bila posada „Mladosti“ Valentić-Barlović, a osim njih još su se natjecale i posada „Dupina“ i „Mornara“. Očekivao sam da će utrka biti napeta. Posada „Mladosti“ je bila u prednosti jer su godinu, odnosno dvije starije, dok je prednost naše posade kontinuitet dobrih rezultata kroz proteklu sezonu. Nedostatak naše posade je da je Superina mlađa juniorka pa sam vrlo suzdržan u pogledu intenziteta njenih treninga.
Sama utrka počela je pomalo iznenađujuće, posada „Mladosti“ povela je utrku do 500 metara za dužinu čamca, a onda se sredinom staze probudila naša posada i krenula u lov na vodeću poziciju. Zadnjih 250 metara naše veslačice su finiširale i skoro dostigle „Mladost“, ali ipak nisu uspjele (odlučivale su stotinke sekunde). Ponavljam da su obje posade izjednačene i da bi u nekoj drugoj utrci možda naša posada pobijedila.
Nastup cura i ove je godine zadovoljio. Od tri posade osvojili smo jedno prvo, jedno drugo i jedno treće mjesto.
Cijelu sezonu bi mogao ocijeniti uspješnom jer osim ovih rezultata djevojke su na Kupu Dalmacije osvajale vodeća mjesta, a Adriana se plasirala na Svjetsko juniorsko prvenstvo u kombinaciji sa veslačicom „Mladosti“ Valentić.
Trener: Nikica Blažević

Nastup mlađih juniora

4+JMB – Grubišić Andrija, Brkić Marko, Gulin Jere, Klanac Toni, korm. Baljkas Roko
Utrka u disciplini 4+JMB bila je jedna od zanimljivijih. Gusar je najbolje startao s malom prednosti ispred nas i Mladosti. U jednom trenutku, na oko tisuću metara, činilo se da će se Gusar odvojiti, međutim tada su naši sa «deset jakih» za lopticu izbili naprijed. Oko 1500 m Mladost je počela pomalo zaostajati, a mi i Gusar smo, u tempu 34-35 zaveslaja, nastavili sasvim izjednačenu trku. Gusar je prvi krenuo u finiš, međutim odmah se vidjelo da povećanjem broja zaveslaja ne dobivaju na brzini. Malo iza njih i naši su momci krenuli u završnicu i već poslije dva-tri zaveslaja znao sam da je trka gotova, jer su sa svakim zaveslajem vidno izlazili naprijed i na kraju ostvarili pobjedu sa prednošću većom od dužine čamca.
I što sada reći? Uoči Državnog rekao sam, a to i sada mislim, kako bi za našu posadu bilo puno bolje da se ovo natjecanje održalo u rujnu, jer s njima nisam stigao raditi mnogo toga. Kao posada oni su sada realno bili u stanju tek za početak uvježbavanja među-tempa (28-30 zaveslaja). Rad u regatnom tempu im je došao nekako neprirodno, jer smo morali preskakati dio trenažnog gradiva. Uvjeren sam da bi kao četverac „sa“ u rujnu bili znatno kvalitetniji, a time i brži. Čestitam im na velikom htijenju, borbenosti i pobjedi kojom su naplatili cjelogodišnji naporni rad u ipak kratkoj sezoni. Nadam se da će im naslov prvaka biti poticaj da u idućim sezonama budu još bolji. Čestitke, naravno, idu i Gusaru, Mladosti i ostalima koji su nas natjerali na odličnu utrku.
Trener: Milan Radečić



Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"