>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Evo nas opet - utorak, 18. rujna 2007. u 22:05

Troje ruskih veslača udaljeni su sa svjetskog prvenstva u veslanju

Minhen, Njemačka, 29.08.2007.
Anti-doping: Odluka FISA-e: Troje ruskih veslača udaljeno je sa svjetskog prvenstva u veslanju!
FISA-ina komisija za doping odlučila je jučer da su prekršili anti-doping pravila ovi sportaši:
-Vladimir Varfolomeev (RUS)
-Denis Moiseev (RUS)
-Svetlana Fedorova (RUS)
Oni su prekršili članak 2.2 Zakona o antidopingu - upotreba zabranjenih metoda. Svaki od veslača je proglašen nepoželjnim na period od dvije godine od dana odluke 28.08.2007.
Kao rezultat ove odluke, ruski muški laki dubl (LM2X) i ruski ženski osmerac (W8+) neće više nastupati na ovom svjetskom prvenstvu u veslanju.

Konferencija za novinare o kršenju kodeksa o dopingu

Sažetak press konferencije od 29.08.2007.
Međunarodna veslačka federacija (FISA) objavila je jutros da su troje sportaša: Vladimir Varfolomeev i Denis Moiseev iz ruskog lakog dubla i Svetlana Fedorova iz ruskog ženskog osmerca proglašeni nepoželjnim na period od dvije godine, zbog kršenja čl. 2.2 Zakona o anti-dopingu; korištenju zabranjenih metoda.
Matt Smith, FISA-in izvršni direktor, objasnio je na press konferenciji da su se sinoć održale dvije rasprave o dopingu. Kao rezultat toga diskvalificiran je ruski muški laki dubl, a ženski ruski osmerac je isključen, jer je jedna sportašica nepoželjna u Minhenu.
Zamjena sportaša nakon početka regate je moguća jedino iz zdravstvenih razloga, tako da ruski ženski osmerac ne može nastaviti natjecanje na ovoj regati gubeći tako priliku da se kvalificira za olimpijske igre.
Matt Smith je naglasio da se u ovom slučaju ne radi o zabranjenim tvarima, nego o zabranjenoj metodi - intravenoznoj infuziji.
Anti-doping testovi su provedeni na sportašima kratko prije natjecanja i rezultati su bili negativni.
Kako je istraga još u tijeku, nikakve daljnje informacije ne mogu biti dane.
Prošle godine je veslačica Olga Samulenkova iz ruskog četverca skul bila pozitivna na „exogenous source de metabolites of testosterone“. Iako je bila testirana prije prvenstva, rezultat testa je priopćen FISA-i u rujnu, nakon što je veslačica osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu 2006. Posada je kasnije izgubila titulu, a sportašica je izostavljena iz veslačkih natjecanja na dvije godine.
FISA-ini napori u borbi protiv dopinga vrlo su cijenjeni. Upravo prošlog tjedna FISA je provela 44 natjecateljska testa i svi testovi su bili negativni. Nema nedovršenih rezultata na početku ovogodišnjeg prvenstva.


Iztok Čop
Doping (2.)
Utorak, 31. srpnja 2007.

Svima hvala na komentarima na temu dopinških skandala. Ponovo bi htio kazati da ne želim da ono, što sam napisao u prijašnjem blogu, zvuči kao farsa ili gluma pošto to nije u mojoj naravi. Stojim iza toga što sam napisao; ne na kraju, iza mene je 17 godina iskustva u vrhunskom sportu te bezbroj doping kontrola. Prije 17 godina su mi se medalje činile same po sebi normalne, danas mi je za svaku pojedinačno jasno da je došla na račun mukotrpnog rada u prošlosti i tvrdog rada u tekućem razdoblju. Nikada nije bilo prečaca, ni jednog izgubljenog treninga nije moguće nadoknaditi.
Doduše, doping je očito tema koja jako budi duhove, a prije svega, previše ljudi tumači te stvari prejednostavno. Slažem se da je granica između dozvoljenog i nedozvoljenog jako mala, da mnogi hodaju po rubu i lako ih može zanijeti preko. Namjerno ili nenamjerno. Mislim i nadam se da većina sportaša zna što smije i što ne, ili su barem toliko pametni da to saznaju od stručnjaka. Naime, jako teško mogu zamisliti da čovjeku netko može nešto nasilno unijeti u organizam.
Nešto drugo je u pitanju kada se radi o bolesti, ali i tu treba biti oprezan jer i "obični" lijekovi za koje se često naivno misli da su bezopasni možda ipak sadržavaju supstance koje su na zabranjenoj listi. Zbog toga je nužno svaki oblik liječenja provjeriti, te unaprijed prijaviti anti-dopinškoj komisiji.
U želji da se sportaš što prije oporavi, često na to zaboravi. Zbog toga je to više važno da imaš u ovakvim slučajevima uz sebe doktora u kojeg imaš povjerenje, koji se u sve to razumije, koji je sposoban svaku sumnjivu stvar u svakom momentu provjeriti, te savjetovati i, dakako, pravilno reagirati.
Svakako je istina da je i vrhunski sport sve prije nego bezopasan po zdravlje. Sve ozljede, za koje je u prijašnja vremena trebalo godinu dana rehabilitacije, danas se "srede" u nekoliko tjedana. Da i ne pričam o naporima koji tijelo iscrpljuju, itd. Ipak je bolje da o tome progovore stručnjaci, a ne laici. Činjenica je da tijelo vrhunskog sportaša i trkaćeg automobila trebaju drukčiju njegu.
Može biti da je moje shvaćanje dopinga do neke mjere uistinu vezano za sport kojim se bavim, koji ne doživljava takvih pritisaka industrije kao možda biciklizam ili nešto slično, ali svejedno, svatko se u svom životu već susreo s takvim ili drukčijim pritiscima, te zna kako reagira u takvim situacijama. Priznajem, teško si zamišljam da bih napravio nešto protiv svoje volje i protiv svojih principa. Jednostavno, teško razumijem da u situaciji kada je do kritične mjere ugroženo tvoje zdravlje, da ne kažem život, ne znaš reći NE, odnosno da su važniji "milijuni" na bankovnom računu. Vjerujem da svatko tko se uhvati takvog posla, ili kada se odlučuje za nastavak karijere, zna odlučiti da li minusi nadilaze plusove. Naravno, na putu do odluke svakome pomažu vlastita mjerila, vrijednosti i želje.
Uvjeren sam da će biti nedozvoljeni stimulacijski preparati u sportu uvijek primamljiv prečac do željenog cilja. Proizvođači će biti barem korak ispred kontrolora, a odnos okoline odnosno javnosti do konzumiranja istih biti će odlučujući kod uspjeha borbe protiv njih! Ipak se u sportu vrhunski rezultati ne postiže preko noći!






Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"