>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Komentar - ponedjeljak, 7. travnja 2008. u 23:54

Jučer i prekjučer (subota i nedjelja) navijali smo za hrvatsko veslanje na regati „Croatia Open“.
Što smo vidjeli od krkašica i krkaša, a što od veslačica i veslača iz ostalih hrvatskih klubova u srazu s solidnom međunarodnom konkurencijom?
Dakle, krkašice i krkaši:
Na put u ZG otišli su Jere i Ivica (2XJMB), Vlatko (1XJMA), Matea (1XJŽB), te Lucija (1XJŽA). Nismo vidjeli odustajanje dubla na pola staze (navodno su se u kvalifikacijskoj grupi „držali“ s ostalima), ali prema onom što su nam rekli naš glavni trener i fizioterapeut problem Jerine ruke eskalirao je baš na trci. Naime Jeri se upalio mišić na podlaktici (ili tetiva, sorry ne znamo, pitajte Hrvoja) zbog novih vesala s kojima su u zadnjih nekoliko dana on i Ivica počeli veslati. Hrvoje kaže da će se problem brzo riješiti mirovanjem i terapijom, a njemu valja vjerovati. Jere je naš najbolji JMB (lani kao 1. godina JMB prvak u 4- JMB, ove godine bez nekih posebnih priprema 7,32 na erg. – 80 kg.), a vjerojatno je da mu ni u Hrvatskoj nema puno ravnih, za njega i Ivicu ima još puno trka. Zdravlje je najvažnije i treba biti strpljiv.
Što se tiče Vlatka u skifu – uobičajeni veliki trud nije se naplatio niti približno, a radi se o dobrom i vrijednom veslaču. Njegovih 7,26 na 2000 na ergometru (80 kg!) nam govore da vrijedi, ali skif je vražja disciplina. Zato je Vlatko u nedjelju pokazao što zna i može u kombiniranom 4- (MLA-GUS-KRK) kada su i lijepim i borbenim veslanjem pokazali da na taj sastav treba i te kako računati. U kvalifikacijama su odveslali rutinirano tek da se prođe. Nama koji smo pratili tu trku bilo je zadovoljstvo vidjeti kako se održavaju u utrci sa 2-4 zaveslaja manje od konkurencije, a kad bi na mahove dizali tempo brod bi odmah „poletio“. Finale je bili zaista uzbudljivo. Čuli smo u kuloarima kako se očekuje sigurna pobjeda HVS1 (JRI-JZD). Ipak, kuloarima usprkos, razvoj utrke pokazao je da je ta posada u odnosu na „našu“ posadu tijekom čitave utrke bila u podređenom položaju. Negdje na 1 200 - 1 300 metara snažnim veslanjem došli su im sasvim, sasvim, blizu, a onda se u zadnjih 500 metara HVS2 odlijepio i svakim zaveslajem povećavao razliku. Posebna pohvala štrokeru HVS2 za pametno vođenje posade i precizno kormilarenje! Treći su došli Slovenci, a ostale su posade puno zaostale.
Matea je pokazala da je sigurno naša najbolja JŽB veslačica, ali kad bi utrke bile limitirane na 23-24 zaveslaja! Ovako s veslanjem „kroz stazu sa 24, a u finišu pojačaj na 23“ nije prošla u finale iako joj je tu objektivno (ipak) bilo mjesto. Međutim, naravno da je svima jasno da je u ovom trenutku veslačica iz Korane puno bolja, s već prilično izgrađenim zaveslajem. Matea ju je lani pobjeđivala, ali to je bilo lani. S dosadašnjim radom na treningu i svojim pristupom veslanju Matea dogodine kao juniorka nema što tražiti.
Lucija! Što reći osim: najžurnije mijenjati nešto! Radi se o veslačici koja je prije dvije godine bila sigurna prvakinja Hrvatske u 4XJŽA, a lani (još kao mlađa juniorka!) „za dlaku“ ostala bez naslova državne prvakinje u 2XJŽA. Nadali smo se njenom daljnjem napretku, ali na žalost dočekali smo stagnaciju. Istina je da joj idu sve pohvale za to što je nakon Adrianinog odlaska uopće nastavila veslati, makar je ostala bez partnerice i prijateljice, ali ako je već ostala onda je šteta što ne napreduje. Nadamo se da će je dvije odveslane utrke u kombiniranim 2X i 4X s veslačicama VK „Jarun“ oživjeti i pokazati joj da se na nju još uvijek računa.
Što se tiče ostalih naših posadama (klubovi i HVS) dojmovi su različiti. Idu od zadovoljstva skulerima, do sumnjičavog okretanja glavom kad se spomenu rimenaši. Najprije riječ-dvije o ovim zadnjima: nije to – to, pa čak niti kad se gledaju Skelini! Svidio nam se borbeni nastup dvojca Mladosti (izbacili Vuju i Stojka), ali njihovo veslanje ima još puno grešaka, ili kako je to rekao naš glavni trener „radi se o veslanju na rubu incidenta!“. Jedina posada s kojom smo zadovoljni bila je kombinacija JRI-IKT u 2-. Kasnije se, s ne baš uvjerljivim Begovićima, nisu iskazali u 4-. U utrci 4- pobijedili su (kao i obično) Slovenci, a najbolja naša posada bila je kombinacija TRE-GUS. Vidjeli smo da su bili zadovolji svojim nastupom nakon što su prošli ciljnu crtu (međusobno čestitanje), ali razlika u odnosu na Slovence, koji će na OI vjerojatno vrijediti za borbu za finale, jednostavno je takva da se između može utrpati još bar 7-8 posada što ne jamči ravnopravnu borbu na predolimpijskoj regati za odlazak u Peking.
Što se tiče skulera, priča je dijametralno suprotna. Vidjeli smo upravo sjajnu utrku Vekić – Martin u skifu, te vrlo dobre utrke u 2X i 4X. Hrvatskim veslačkim nebom kao senzacija odjeknula je pobjeda braće Sinković nad evidentnim olimpijskim kandidatima (Kušurin-Vekić) u dublu. Nećemo se sad upuštati u trenerski posao, a niti je korektno dovoditi u pitanje vrijednost Vekića i Kušurina kao posade koja je lani vrijedila za finale na SP. Ograničit ćemo se na iskazivanje zadovoljstva pobjedom mlađe posade jer to smatramo pozitivnim i za same olimpijce, a naravno i za hrvatsko veslanje uopće, ali i napomenom da se, ukupno gledajući, ipak radi o porazu obje naše posade od Slovenaca i Estonaca. Jesu Slovenci – Slovenci, a Estonci – Estonci, radi se o jednoj odličnoj i drugoj vrlo dobroj posadi, ali i poraz je poraz: s njim uvijek valja biti nezadovoljan! Još nešto: nije nam poznato zašto Kušurin nije veslao u skifu. Ispalo je kao da se skriva, a tako kvalitetnom veslaču to ne treba! U skifu je Damša pokazao da odrasta kao svjetski kvalitetan B-senior. S njim, kao niti s ostalim 19-20 godišnjacima ne treba srljati. Ukoliko se neki od njih plasira u Peking tim bolje, ali ne pod cijenu uništavanja mladog organizma - London je blizu! U 4X Trešnjevka je pobijedila posadu HVS, a to smo i očekivali.
Ostalo što smo gledali: vrlo dobar nastup juniorskog 4X (TRE-KAŠ-MLA), sigurna pobjeda 2- JRI, još jedan vrlo dobar nastup – Marcela u JŽA, a do zadnjih 500 metara u 2X SM sasvim dobro su se držali Šain i Mladinić.
Kako će se stvari dalje razvijati ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno i drago nam je što je tako: našim trenerima napokon dolazi saznanje kako bez kombiniranja nema međunarodnom rezultata! Neki iz „stare garde“ bi, evidentno je, htjeli i dalje po svome, ali klupski sastavi jednostavno ne prolaze: radi se dobro u mnogim našim klubovima, a ne samo u tzv. velikima.
Sve pohvale idu organizatorima regate, još kad bi uspjeli „dovući“ veslačice i veslače naših susjeda: iz Italije (seniore) i Mađarske bilo bi to super.
Aspiriniks


Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"