>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Veslačka događanja u Zagrebu - nedjelja, 27. travnja 2008. u 22:43


Veslačka događanja u Zagrebu (prvi dio)

Veslačka događanja u Zagrebu počela su još u petak 25. travnja sjednicom IO HVS-a u hotelu „I“ koja je bila uvod u izbornu sjednicu Vijeća klubova (za one manje upoznate Vijeće klubova je zapravo naziv za veslačku Skupštinu). Na Vijeću je od 30 klubova s pravom glasa, njih 28 imalo svoje zastupnike, a nedostajali su zastupnici Arupinuma i Kaštela. Sjednica je potrajala od 18,15 pa do 20,30 sati. Sve u svemu nakon vrlo korektnih diskusija s tek ponekom žaokom više-manje jednoglasno izabrano je novo čelništvo koje će Savez voditi u iduće 4 godine i to:
-Dražen Crnogaća, predsjednik Vijeća,
-Ivetta Volčić-Žufić, dopredsjednica Vijeća,
-Zdravko Jurčec, predsjednik IO,
-Ivica Botica, Vladimir Danon, Juraj Gamulin, Mladen Kostić, Davorin Katušin, Vladimir Lasić, Nikša Malada, Goran Nuskern, Danijel Srb i Valter Turković, članovi IO
-Frane Duboković, Milan Ljubičić i Darko Papeš, članovi Nadzornog odbora.
Glavni naglasci spomenutih diskusija odnosili su se na termin održavanja Prvenstva RH za seniore, razdvajanje istog Prvenstva na juniorsko i seniorsko, te raspored pojedinih disciplina. Od pojedinih sudionika rasprave ovako rani termin PRH ocijenjen je neprimjerenim, pa čak i štetnim, odvajanje natjecanja seniora i juniora neprihvatljivo (dvostruki troškovi, mlađe kategorije nisu u prilici vidjeti svoje uzore…), a sam raspored disciplina neprikladan, jer sprječava (pojedine) klubove u nastupu u više disciplina. Čuli smo i prosvjed zbog nemogućnosti nastupa B-kadeta na Prvenstvu što prvenstveno pogađa klubove koji u svojim mjestima nemaju srednje škole. Svi navedeni prigovori imaju i više-manje argumentirane odgovore, samo pitanje je koliko su zainteresirani zadovoljni tim odgovorima. Nije se još rodio onaj koji je svima ugodio, kaže narodna poslovica, ali da se neke stvari mogu popraviti, ili promijeniti, više je nego sigurno.
Posebno zanimljivima za istaći učinile su nam se primjedbe na dvostruki angažman trenutnog Izbornika reprezentacije koji je i klupski trener i osoba koja ima zadnju riječ pri izboru nacionalnih posada. Ovdje treba istaći da se u kakofoniji jednostranih interesa klubova koji pretendiraju da imaju čim više reprezentativaca i interesa reprezentacije u kojoj bi trebali veslati oni najbolji izbornik Čulin treba imati i znanja i odlučnosti da znanje primijeni u praksu. Ovo je poznat problem svih izbornika u svim sportovima Svijeta koji ovaj naš, čini se, rješava taktikom: „Evo vam Plan i program rada za iduću godinu, a ja ću čekati s odlukom do zadnjeg trenutka i onda će u bitnim posadama (ipak) biti po mojem!“ Makar se, onima koji nisu dovoljno pažljivi promatrači, može činiti da popularni Roda malo što zaista radi, ovaj pristup je u proteklim razdobljima imao i te kako opravdanja, a u krajnjoj liniji je pokazao da čovjek ima „feeling“ za rezultat. Naravno, za rezultat nije dovoljan samo spomenuti osjećaj nego i krvav rad na analizi kojekakvih pokazatelja, te znanje da se rezultati proučavanja primijene na sastave posada. Npr. sad bi se većina veslačke Hrvatske zaklela da će sastaviti nacionalne posade bolje od izbornika! Često, naime čujemo rečenicu: „Ma što se tu ima misliti, ja bih izbacio ovoga, stavio onoga (najčešće svog klupskog veslača) i plasman na OI je siguran, o medalji da i ne govorimo!“ Koliko tu ima subjektivnog ne treba niti pričati! Čini nam se da je na sve ove i slične dileme odgovor uvijek isti: moramo svi raditi najprije u interesu (ali zaista!!!) hrvatskog, a tek onda klupskog veslanja!
Slažemo se da bi izbornik trebao više puta godišnje obići sve klubove po Hrvatskoj, u početku sezone porazgovarati s trenerima, notirati kandidate i onda u par navrata vidjeti što ti kandidati rade i ima li problema. Ne mislimo da bi se time mnogo toga bitno novog saznalo i promijenilo, ali bi barem dojam bio ponešto drugačiji. Naravno nezadovoljnicima je prilika da već ove jeseni istaknu svoje kandidature po javnom Natječaju za izbor u ulogu Izbornika, te da ponude svoje ideje. Kad se zna da će na tome natječaju imati pravo prijaviti se i strani državljani, što je omogućeno Izmjenama i dopunama Pravilnika o ovlastima (licencama) za obavljanje stručnih poslova u veslanju prihvaćenim baš na ovoj sjednici Vijeća, kandidata bi moglo biti više nego se misli.
Primjedbi, prijedloga, glasnih razmišljanja bilo je još, ali ne mislimo ih ovdje posebno navoditi. Ovo što smo rekli (za sada) smatramo dovoljnim za stranicu namijenjenu veslačicama, veslačima i veslačkim navijačima, o nekim drugim stvarima, možda, drugom prilikom. Sve u svemu veslački sabornici odlučili su da su zadovoljni radom čelništva Saveza pa su imenovanima poklonili svoje povjerenje i za iduće 4 godine i time su dati odgovori i na mnoga neizrečena mišljenja.
Tijekom same sjednice, osim spomenutog Pravilnika o ovlastima, prihvaćene su izmjene i dopune Pravila o veslačkim natjecanjima, prihvaćen je Proračun Saveza za 2008. godinu, te su podijeljena priznanja veslačima i klubovima za rezultate postignute u prošloj godini, a gosp. Dušku Krstuloviću, Miljenku Finderleu, Zoranu Emeršiću i Borisu Tučiću za zasluge u razvoju veslanja. Čestitamo nagrađenima, a nadamo se da će među onima koji će braniti boje reprezentacije ove godine biti onih kojima će se u 2009. darivati plakete zbog medalja osvojenih na O.I., ili S.P.
Aspiriniks





Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"