>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Veslačka događanja u Zagrebu - nedjelja, 27. travnja 2008. u 22:46


Veslačka događanja u Zagrebu (drugi dio)


Večeras se mala šibenska ekspedicija vratila iz Zagreba. Kao što je svoj veslačkoj javnosti poznato u subotu i nedjelju, 26. i 27. travnja na Jarunu je održano 65. (18.) Prvenstvo RH u veslanju i to u seniorskom uzrastu. Krka je na navedenom prvenstvu bila zastupljena sa dvije posade u disciplini dvojca na pariće za seniorke i seniore: Stipe i Leo, odnosno Marijana i Lucija, ispunili su (vjerujemo) onaj dio očekivanja trenera „… dajte sve od sebe!“ Dok su cure uzele ono po što su došle – brončanu medalju, dečki su malo podbacili: „Ljut sam jer nisu veslali kako treba! Nije to njihovo veslanje!“ Ovo su bile riječi i najkraći opis viđenog od strane trenera Mime nakon trke 2XSM.
… ali da krenemo iz početka! U Zagreb se otišlo da se „Krka“ napokon pojavi na seniorskom Prvenstvu RH. To je bila izričita želja našeg Glavnog trenera, a onda su navijački apetiti počeli rasti: od, uistinu skromne, želje da oba dubla uđu u finale, pa sve do očekivanja medalja! Zbog otkaza nekih posada cure nisu niti morale veslati u kvalifikacijama („Volio bih da su veslale.“ rekao je Mime), a momci su se pod udarima refula snažnog bočnog sjevernog vjetra uspjeli kvalificirati kao treći u skupini. Već se tada vidjelo da se jako trude, ali da brod ne ide kako bi htjeli. Sutra se priča ponovila, samo što su Stipe i Leo osim konkurencije za suparnika imali i snažan vjetar (ovaj put u desni bok i pramac) koji je izrazito pogodovao posadama u prve dvije staze. Borili se zaista jesu, željeli su, nastojali, ali opet nije išlo. Na kraju su završili kao šesti, poprilično iza braće Sinković, ali nemojmo biti nepravedni: Leo marljivo studira u Splitu i trenira koliko mu to fakultetske obveze dopuštaju, a Stipe se u program treninga upustio prije koji mjesec i to kao dio priprema za prijemni na fakultetu. Radi se o dobrim veslačima koji će, ako budu željeli i dalje veslati imati još prilika. Naravno morat će raditi puno, puno, više da bi bili ravnopravni onima kojima je „magarac odavno poija knjigu“! Da li će to biti moguće ostaje da se vidi, jer tzv. Bolonjski proces s svojom hrvatskom verzijom baš ne ide na ruku redovnim studentima – sportašima. A koliko Šibeniku fale fakulteti i koliko je Krka zbog toga, u odnosu na klubove iz ZG, ST, OS, RI, hendikepirana ne treba niti pričati!
Za razliku od njih dvojice, Marijana i Luca su uzele spomenutu medalju. Njih dvije su, po sasvim drugačijim vremenskim prilikama od muškog dubla (idealan vjetrić u krmu), istina zaostale za Iktusom (očekivano) i Mladosti (nešto manje očekivano), ali su nakon cca 1200 metara borbe u drugom dijelu staze „slomile“ uporne Trešnjevčanke. Ostale posade u utrci nisu im bile ravnopravne od samog početka. Čestitamo im na srčanosti i želimo da iduće godine budu još uspješnije.
Što se tiče ostalih posada, što smo vidjeli? Idemo redom:
- Ponajprije veterani – općenito su oduševili nastupima u samcima (tri grupe) i osmercima (7 čamaca), a bilo je i nešto četveraca i dvojaca. Koliko „starci“ imaju volje zaista je nevjerojatno. Tu i tamo u dolasku naprijed smeta pokoji zračni jastuk, ali svi su bili zaista srčani. Dopustite da neke i istaknemo: dakle, čestitamo ponajprije veterankama u dublovima i u mix-osmercu, a onda i skifistima – neuništivom Jumbu, upornom Smiloviću (u žestokoj borbi pobijedio Katušina), te osmercu Iktusa (ovaj put, bolji, ali i mlađi, od Vukovara).
- U 4+ je Vujo, sa Stojkom i Begovićima, odnio pobjedu pred sastavima TRE i IKT. Vujo, bilo je teško zar ne?
- U 2X je izostao očekivani dvoboj MLA-TRE. Zapravo, nije izostao, ali za razliku od Croatia Open regate, ovaj put se braći suprotstavila TRE posada u „light“ izdanju. Tomić i mlađi Kušurin dali su uistinu sve od sebe i to po kontra vjetru, ali nisu imali šanse.
- U 2- priča je već poznata, Skelini su tu već godinama apsolutni vladari i gotovo da im se nitko niti ne pokušava ozbiljno suprotstaviti na Državnom.
- E, u 1X SM još jednom smo vidjeli uistinu jako dobrog Damšu kojem je u ovom trenutku ozbiljna konkurencija tek Vekić kojega u trci nije bilo. Iznenadili smo se vidjevši da je drugo mjesto sigurno držao i održao Žugić u odnosu na Mladinića. Bojan je sigurno dobar skifista, ali Marin je, isto tako sigurno, podbacio – izgledao nam je kao veslač kojem bi puno više sjela utrka u 2+, nego ona u kojoj je sudjelovao.
- U 2+ su momci iz Kaštela gadno namučili Lenka i Vitu! Ne budi nam zamjereno, ali nismo se mogli oteti dojmu da su u Malbašić i Maretić platili danak neiskustvu! Svojim čvrstim nastupom neizravno su pomogli konkurentima Mladosti u osmercu.
- U 4- Gusar je osigurao pobjedu već nakon 500 metara. Veslali su za klasu bolje od konkurencije! Isto važi i za 4X, samo što je ovaj put ulogu nadmoćnog lidera u odnosu na ostale posade imala Trešnjevka. Čestitamo skulerima Jelse na brončanoj medalji!
- U 1XLSŽ smo vidjeli već davno pročitanu knjigu: Mirna, Mirna i opet Mirna! I s vidljivo doziranim veslanjem sigurna, uvjerljiva i (na žalost za nju i hrvatsko žensko veslanje) izrazito nadmoćna malobrojnoj konkurenciji. U ovoj trci se Iva Nadalin trudila uhvatiti priključak, veslala je vrlo borbeno, ali…
- U 2XLSM, u nedostatku našeg najboljeg „lagera“ Nikole Tomića i njegovog kompanjona Marka Kušurina, do izražaja su došli gusaraši: Stipinovich i Bučić. Naročito nam se svidio novi lik u hrvatskom veslanju, Nicholas iz Južne Afrike – čovjek očito ima tehniku i zna znanje. Je li on možda dugo očekivana konkurencija Mašini?
- U 2-LSM očekivana pobjeda talentiranih mladića iz Mladosti: Sudić i Filipović, ako ostanu u veslanju, ako budu zdravi, ako ovo, ako ono… mogu u budućnosti biti vrlo, vrlo, zanimljiv laki seniorski dvojac!
- U 1XSŽ, opet Mirna i daleko, daleko, nitko! U je ovoj trci veslala ozbiljnije i napravila razliku od 17-ak sec. u odnosu na drugoplasiranu Marcelu. Prije utrke ponadali smo se da bi joj baš Marcela možda mogla priprijetiti, ali ništa od toga. Dapače, mlada je Karlovčanka odveslala još jednu od onih svojih ne baš uvjerljivih trka – onih u kojima izgleda kao da je stalno na granici prevrtanja. Počela je bolje veslati tek u zadnjih 600 metara i to nakon što je skoro stala zbog tehničke greške i kad ju je uporna Iva iz Rijeke počela ozbiljno stizati.
- Na kraju kraljevska, carska, predsjednička i kakojevećnezovu disciplina: osmerci! Šteta što nije radila kladionica jer smo bili spremni staviti pozamašan ulog na pobjedu Trešnjevke. Prognoza nam se (naravno) obistinila. Trešnjevački narod je udružio snage i već poslije 1 000 metara pobjegao ostalima, pa je nama promatračima za gledati ostalo samo uzbudljivu borbu Gusara i Mladosti za drugo, te JZD i IKT za treće mjesto. Zagreb i JRI nisu bili u važnim ulogama ove lijepe veslačke priče. Moramo priznati da nam je druga procjena bila pogrešna jer smo sve do zadnjih 200 metara vjerovali da će Mladost sustići i prestići Gusara. Dakle, dok je na cilju Vekić bacio veslo, a mi očekivali da to urade i ostali veslači iz njegova čamca ( bilo bi to veselo kupanje pobjednika), kod poraženih smo vidjelu sasvim drugu, ali toliko tipičnu veslačku sliku: ostavši bez daha i očito razočarani „popadali“ su od umora u svojim čamcima!

Aspiriniks







Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"