>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Komentar - srijeda, 9. srpnja 2008. u 15:59

Osvrt na nastupe veslačica i veslača V.K. „Krka“ na 18. PRH za juniore i kadete


„... što se tiče natjecateljskog dijela jako sam nezadovoljan jer nas je pogodilo puno bolesti... što se tiče kadeta nisam siguran da ću i jednog voditi na Državno, dok je kod kadetkinja situacija bitno drugačija... sve u svemu što se tiče nastupa na ovogodišnjem PRH mislim da nećemo biti zadovoljni, izvještaj s tog natjecanja neće biti sjajan, ali treba raditi i nadati se da će taj rad već iduće godine donijeti rezultate!“
Ovo što smo u uvodu ovog Osvrta naveli bili su izvaci iz govora našeg Glavnog trenera zabilježenog u Zapisniku sa sjednice Uprave održane 11. lipnja tekuće godine. Nakon netom održanog natjecanja koje je (osim, naravno S.P. za odabranu skupinu) kruna veslačke sezone za sve mlade veslačice i veslače možemo se samo složiti s njegovom prognozom: globalno gledajući rezultati naših posada daleko su od sjajnih! Osvojili smo ukupno 5 medalja, od kojih 1 srebrnu i 4 brončane. Dakle, nema zlata što se već dugo nije desilo, točnije najmanje od 1997. godine! Da ne idemo previše unatrag dovoljno je izvršiti analizu zadnjih 5 godina prema podacima o broju posada i veslačica/veslača u odnosu na broj i kvalitetu osvojenih medalja:
2004.: 18 posada, 31 veslač/veslačica + 1 kormilar = 3 zlata, 3 srebra i 3 bronce (ukupno 9).
2005.: 17 posada, 33 veslača/veslačice + 1 kormilar = 5 zlata, 2 srebra i 2 bronce (ukupno 9).
2006.: 10 posada, 18 veslača/veslačica = 4 zlata, 2 srebra i 1 bronca (ukupno 7).
2007.: 9 posada, 20 veslača/veslačica + 2 kormilara = 3 zlata, 2 srebra i 1 bronca (ukupno 6).
2008.: 9 posada, 16 veslača/veslačica + 1 kormilar = 1 srebro i 4 bronce (ukupno 5).
Iz navedenog vidljivo je kako nam je učinak i kvalitativno i kvantitativno znatno pao. Razloge za to nalazimo u objektivnim okolnostima gradnje kolektora ispred Kluba zbog čega smo izgubili dvije generacije kadeta, jer se s novim veslačima nije moglo obavljati treninge na vodi, brojne glupe i manje glupe povrede, te bolesti ključnih veslača i veslačica. Naravno tu su i subjektivni razlozi od kojih u prvom redu ističemo donedavno pasivno čekanje da netko navrati u Klub i počne veslati, te neistraženi odgovor na ono vječno pitanje da li se s postojećim kadrom moglo učiniti i više. Naravno, ovdje su dotaknuti samo neki od ključnih razloga neuspjeha, dok podrobnu analizu ostavljamo onima koji su pozvani da je sačine.
Ipak, gledajući ovogodišnji nastup pojedinačno po posadama, stvar izgleda nešto malo manje loše, pa se u tom smislu možemo izraziti i ovako:
2-JŽA: srebrna medalja - vrlo dobar uspjeh za cure (Lucija i Matea) koje su tek pred nepuna dva tjedna prvi put u životu uzele u ruke samo jedno veslo. Usput, bilo bi napokon pametno da i naš Klub počne ubirati medalje u disciplinama u kojima nije prevelika konkurencija, a ne da se uvijek guramo tamo gdje je najgušće.
1XJŽB: brončana medalja (Matea) - nije dobar rezultat za djevojku koja je lani bila prvakinja Hrvatske u istoj disciplini. Opet su se desila njena čuvena 24 zaveslaja u minuti, a tako se ne može napraviti rezultat. Ipak, kako kaže njen trener ovaj neuspjeh je u tijesnoj vezi s uspjehom u 2-.
1XJŽA: brončana medalja (Lucija) - nakon svih peripetija, uspona i padova, za bivšu višestruku prvakinju Hrvatske ova medalja je ipak solidan rezultat i znak postupnog povratka tamo gdje joj je mjesto – među najbolje mlade veslačice u Hrvatskoj.
4XKŽ: brončana medalja (Irma, Ines, Meri i Andrea) – što reći nego bravo za cure koje su u čamac prvi put sjele prije 2-3 mjeseca, te su se iz škole veslanja odmah „preselile“ među regatne veslačice. Od njih još puno očekujemo!
4-JMA: brončana medalja (Vlatko, Marko, Branko i Andrija) – isto kao i Lucija, nakon svih peripetija i objektivno vrlo loše sezone Marko, Branko i Andrija su uspjeli doći do medalje. Ipak, treba reći da više cijenimo njihovo 4. mjesto u 4+ gdje su pokazali da se dobrim dijelom staze mogu i te kako nositi s najjačima. Vlatko je u ovom trenutku poprilično ispred njih trojice i po svojoj formi objektivno ne pripada u taj četverac. Zato je zadatak i Marku i Branku i Andriji da (zajedno s njihovom novim/starim trenerom) iduće godine pokažu kako su reprezentativni kalibri! Oni to, kao i mnogi naši veslači i veslačice, mogu – samo je važno htjeti!
Dakle, kao što je iz svega navedenog vidljivo opet su nam cure, bar donekle, spasile čast, dok su momci dali tek naznaku mogućnosti. Ovdje treba dodati da ne smijemo zaboraviti kako su nam Dino i Jere ostali kući zbog bolesti (mononkleoza), a s njima bi 4X/+ JMB sasvim sigurno bio puno jači. Osim četverca JMB (Luka, Ivica, Bruno i Franko) koji se i bez Dina i bez Jere srčano borio, moramo spomenuti Jelenu (1. u B-finalu JŽB) koja je pokazala da će iduće godine biti još jedna u nizu dobrih Krkinih veslačica. Na kraju nam dolazi razočaranje u plasmanu Tomislava čiji nastup ocjenjujemo kao podbačaj (6. u A-finalu JMB).
Sumirajući samo rezultate mlađih kategorija (bez seniora) naš Klub je zauzeo 8. mjesto među 22 kluba čije su posade osvajale bodove što u ovoj rezultatski vrlo lošoj godini za Krku i nije baš toliko tragično. Zanimljivo, iza nas su poprilično ostali i „Kaštela“ i „Mornar“ koji nas, inače, ove godine poprilično „deru“ u Kupu Dalmacije, dok je „Gusar“ (kao vjerojatan pobjednik Kupa) na Tabeli bodovanja za PRH bolji za samo 1,79 bodova. Ovo samo potvrđuje gore izneseni podatak kako, za razliku od nekih ranijih godina, nemamo potrebne masovnosti. Kad već uspoređujemo rezultate PRH - Kup Dalmacije valja i te kako zabilježiti rezultat posada iz Zadra. Naime, Jadranaši su sa 38,04 osvojena boda na juniorskoj Tabeli bodovanja daleko najuspješniji klub iz Dalmacije! Ovo znači da naši zapadni susjedi imaju visoku kvalitetu brojnih posada. Lani smo, ako se tko sjeća, baš u osvrtu na PRH napisali da bi smo vrlo rado sve naše tada osvojene medalje (6) rado mijenjali za samo dvije njihove: zlata u 4XKM i 8+JMB. Takvu zamjenu bi smo ove godine još radije učinili i zato čestitamo tvornici veslanja Bajlo & Co. na još jednom uspješnom prezentiranju „morskog“ veslanja. Naravno, napisati osvrt na proteklo Prvenstvo, a ne spomenuti one koji su (opet) najbolji, bio bi pravi grijeh i zato naše iskrene čestitke zaslužuju momci i cure, treneri i svi oni koji su se i ove godine pobrinuli da V.K. „Iktus“ bude još jednom apsolutni klupski vladar veslačke Hrvatske!
Počeli smo ovaj Osvrt riječima našeg Glavnog trenera, s njima ćemo i završiti vjerujući u još jednu njegovu dobru prognozu: „Ovo je dno, iduće godine možemo biti samo bolji!“
Aspiriniks








Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"