>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




SP u Linzu - subota, 26. srpnja 2008. u 20:03


SP 2008. odrzano u Linzu

Proteklih nekoliko dana s velikim zanimanjem sjedili smo uz ekrane računala prateći putem interneta utrke naših juniorki/juniora i seniorki/seniora na SP koje je organizirano u Linzu (Austrija). Naravno, nadamo se da nam to nitko neće zamjeriti, povećanu pozornost posvetili smo pojavljivanju rezultata na svakih 500 metara svake utrke u kojoj je sudjelovala kombinirana posada četverca „bez“ (Filipović, Sudić, Batinić, Krasić). Danas, kad znamo sve rezultate naših juniorki i juniora prvi nam je dojam laganog razočaranja. Očekivali smo, naime, da će se muški dubl (Dragičević, Rudelj) boriti za brončanu medalju. Borili se jesu, ali je medalja ostale nedostižna. I Miji i Marinu i njihovom treneru, ipak, upućujemo čestitke, jer biti 6. dubl od 32 prijavljena nije malo! Nadali smo se da ni Marcela neće biti posljednja u A-finalu, ali tu su nam nade također iznevjerene. Za razliku od muškog dubla ona je u prvih 500 metara krenula vrlo žustro, ali je već na 1000 sve bilo jasno. Valja svakako istaći kako je ova cura u odnosu na svoje muške kolege bila značajno hendikepirana, jer dok su oni većinom imali partnera za kombiniranje ona je u Hrvatskoj veslala praktično sama. Što mislite koji bi plasman dvije Marcele zajedno ostvarile u dublu, ili dvojcu? Naravno, radi se o već poznatom problemu našeg ženskog veslanja. Što reći za ostale naše posade? Mislimo da je 4-, među 14 prijavljenih posada, dao maksimum i to kako po pitanju plasmana, tako i rezultata i da je svima jasno kako se u B-finalu pored četverca iz Bugarske nije moglo proći ni slučajno. Bugari su, naime, zaista vrijedili za A-finale. Već i prije SP znali smo da ta 4 momka ne mogu odveslati jednako kvalitetno sve četiri dionice utrke i to se samo potvrdilo i na ovom natjecanju. Što se tiče Dumančića i Udovičića, dojam oko njihovog plasmana je razočaravajući. Još i sad nam je slika s daljinske regate u Zatonu koju su Domagoj i Karlo odveslali zaista izvanredno. Temeljem te utrke, pa i nekih regatnih nastupa, već smo ih vidjeli u A-finalu Linza, ali eto nismo bili dobri prognozeri. Ipak, na stranu naše razočaranje, treba istaći da je u njihovoj disciplini bilo prijavljeno čak 25 posada!
Dozvolite nam da sada kažemo da smo od gore navedenih ženskog skifa, muškog dubla i dvojca očekivali daleko najviše. Od ostalih posada, izuzev naravno posve subjektivnog gledanja na 4- (… ako im bude vjetra u krmu, bit će nešto…) nismo baš niti nešto posebno očekivali. Tako su se te posade i plasirale. Četverac na pariće (Zember, Rubinjoni, Dragojević, Britvec) je na SP od 21 prijavljene posade zauzeo 11. mjesto. Možda smo i od njih očekivali više, ali nakon sramotne situacije koja se stvorila oko njihova odlaska, dobro je da su i otišli. Cure u dublu (Barlović, Pavković) su se plasirale točno onako kako smo od posade koja ne vrijedi ispod 7,40 i očekivali – bile su 14. od 17 prijavljenih. Na kraju klupski osmerac Iktusa (Rubčić, Steiner, Knežević, Srb, Svoboda, Kopić, Zelinić, Belić i korm. Srb) – od 12 posada pobijedili su samo jednu. Očekivano slabo.
Što se tiče međunarodne konkurencije dvije su činjenice koje su nam „upale“ u oči: Kineza i Kineskinja nije bilo, a ujedinjena Njemačka je sa 8 zlata, 2 srebra i 2 bronce (12 medalja u 13 disciplina) daleko najuspješnija nacija. Medalje su, inače poprilično široko podijeljene: osim Njemačke, među osvajačima su se našle posade iz Novog Zelanda, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Španjolske, SAD, Italije, Rumunjske, Austrije, Litve, Bjelorusije, Ukrajine, Norveške, Australije i Nizozemske. Kad već spominjemo plasmane, možda nije na odmet reći i to kako nam se čini da su nas „fantje“ preveslali: nastupili su sa 5 posada (mi s već istaknutih i puno brojnijih 8), vodili su svašta (skifista 20. - drugi u D finalu), ali njihove najbolje muške posade (2- i 2X JM) bolje su plasirane od naših (dvojac 6., dubl 4.). Kad uzmemo u obzir broj i tjelesnu strukturu njihovih veslača u odnosu na naše potencijale i sada, kao i puno puta ranije, dolazi nam isto pitanje: kako to? Na kraju želimo istaći i to kako smo, prateći utrke, u nizu slučajeva primijetili da su se posade koje su na 1500 metara bile u izgubljenoj poziciji, ipak na kraju uspjele izboriti za plasman/medalju. Pametnima i hrabrima sve je jasno, zar ne?!
Sutra nastupa Mirna, čvrsto vjerujemo u njen ubitačni finiš i još jednu njenu medalju!!!
Aspiriniks

P.S. Zaboravili smo Ivana Roma - momak jednostavno nije imao dovoljno sreće: nije imao svog para pa je zahvaljujući, inače fer zamišljenoj, dodatnoj "crti" završio u vučjoj jazbini (skifu), pa je još u četvrfinalu u svojoj grupi imao AUS i SRB (kasnnije 3. i 4. u A-finalu), te "napaljenog" domaćeg veslača. Na koncu je zauzeo 14. mjesto među 27 prijavljenih. Zaista je dobro da je u svojoj zadnjoj juniorskoj godini otišao na SP, makar smatramo da je u nekim drugim većim CRO-posadama nastupio bar jedan veslač koji je bio slabiji od njega. Isto vrijedi i za našeg rezervmog veslača Maria Padovana. Ipak, najvažnije od svega i bilo kakvih plasmana bilo bi da i Ivan i Mario, pa i svi ostali gore nabrojeni ostanu u hrvatskom veslanju što duže!


Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"