>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Anketa - srijeda, 30. srpnja 2008. u 10:56

Povodom ankete o dopingu


Ovih dana „zatvorit“ ćemo anketu kojom smo željeli ispitati stav posjetitelja naše stranice o dopingu. Drago nam se da je 2/3 sudionika ankete (67%) odlučilo za prvi odgovor (... potpuno neprihvatljiv, to je prevara). Naravno, željeli bi smo da je udio takvih odgovora bio i veći, ali što se može. Nadamo se da je najveći postotak onih koji su svoj glas dali za drugi (... prihvatljiv zbog OI), odnosno treći (... pobjeda po svaku cijenu) odgovor zapravo pripada onoj posljednjoj skupini koja je kazala kako nema pojma o dopingu, a možda su takvi odgovori i posljedica nekakve poze - nedefiniranog mladenačkog bunta. Upravo zbog takvih pišemo ovaj osvrt. Smatramo, naime, da onaj tko misli da je doping prihvatljiv zaista nema jasnu sliku ne samo o tome kako je varati nesportski, nego i o brojnim negativnim posljedicama uzimanja štetnih sredstava. Mladenačke poze proći će same od sebe, ali za riješiti se neznanja treba se potruditi, a to nije lako.

Za nas je sport u prvom redu djelatnost koja je usmjerena očuvanju i jačanju zdravlja, te sudjelovanju u nadmetanjima koja za posljedicu u prvom redu imaju stvaranje novih poznanstava i prijateljstava. Naravno sad će dežurni kritizeri reći da smo naivni i da je sport davno izišao iz kubertenovskih okvira, te da je zaista najvažnije pobijediti. Možda je to i točno u estradnim sportovima kao što su nogomet, tenis, golf, F-1 i neki drugi, ali taj stav nema, ili bar ne bi trebao imati veze, s veslanjem. U estradnim sportovima možeš dobiti kratkotrajno mjesto na naslovnicama, te dugotrajno riješiti neke životne probleme rješavanje kojih ovisi o novcu. Što s uništenom jetrom, oštećenjima mišića, zglobova, želuca...? Svojedobno nam je jedna bivša košarkaška reprezentativka rekla: „Svako bavljenje vrhunskim sportom je zločin prema tijelu, pa tako i vaše veslanje.“ Teško se ne složiti s tim, ali smo sigurni da u našem sportu nema ni blizu toliko slučajeva dopinga, nastupa pod blokadama, prisiljavanja na nastup od strane sponzora i sličnih situacija karakterističnih za profesionalni sport. Zato uvijek i u svakom slučaju ističemo veslanje kao jednu od zadnjih oaza pravog sporta i suglasni smo s riječima našeg glavnog trenera koji prije nekoliko godina rekao: „Naša djeca su najbolja u gradu, nema slave, nema novaca, a ipak dolaze veslati.“

Vjerojatno je ovaj osvrt nekom smrtno dosadan, ali evo na kraju potrudit ćemo se učiniti ga još dosadnijim pa ćemo reći: doping nisu samo anabolici, steroidi, kojekakve droge, čuveni EPO i slično. Doping je i alkohol (osim vina u umjerenim količinama), a doping je i cigareta i zato ne dozvolite da vas dopingirani (pijani i napušeni) uče životu! Oni su gluplji od vas i žele vam da budete isti kao i oni!
Aspiriniks




Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"