>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




25.05.2005. - srijeda, 25. svibnja 2005. u 21:29

Izvješće sa “Regate Olimpijskih nada” održane 20.svibnja 2005. u Brnu



Samo sudjelovanje na ovoj regati smatram uspjehom, jer tu sudjeluju ponajbolje veslačice i ponajbolji veslači iz pojedinih zemalja u mlađim kategorijama, te tako reprezentiraju svoju zemlju.
Iz V.K. “Krka” je nastupila Adriana Trzin u samcu i Marija Svirčić u četvercu na pariće kao kombinirana posada.
Kako sam vodio Adrijanu Trzin ovdje ću se osvrnuti na njen nastup.
U samcu je bilo prijavljeno šest posada iz pet različitih zemalja: Češke, Poljske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Pravilom je određeno da se održi jedna utrka na stazi duljine 1 500m. Kako je Adriani ovo bio prvi nastup izvan Hrvatske i u dresu državne reprezentativke nisam bio siguran pod kakvim je pritiskom. Na cilj je došla peta i smatram da je mogla bolje. Ona je mlada veslačica pred kojom je još godina veslanja u istoj kategoriji, te koja stječe neophodno iskustvo i na ovakvim regatama Uspjeh je već i to što je nastupila na ovoj regati došavši ovdje kao prvoplasirana na Izbornoj utrci u samcu. Na ovoj regati samac je bio jedna od najzastupljenijih disciplina.



Izvješće sa “Međunarodne juniorske regate” održane 21 i 22.05.2005. u Brnu



Dovoljno je kazati da su na ovoj regati nastupile kompletne reprezentacije Njemačke i Rumunjske pa da se shvati da je ovo bila jedna od jačih juniorskih regata i to na svjetskoj razini.
U prvom redu na ovoj regati smo se htjeli uvjeriti koliko vrijedi kombinirana posada Lucijana Crnogaća - Katarina Šebetić koje su nastupile u dvojcu na pariće, a zatim i Adriana Trzin koja je nastupila u znatno brojnijoj konkurenciji nego li prethodni dan (na regati Olimpijskih nada).
U dvojcu na pariće za juniorke bilo je prijavljeno 19 posada. One su bile svrstane u četri grupe, a naše cure su bile u trećoj grupi zajedno sa veslačicama reprezentacije Njemačke 3, Rumunjske i Slavije iz Bratislave. Prvoplasirana iz ove skupine ulazila je u finale, a druge dvije posade u malo finale. Vrijedno je spomenuti da su favoriti iz drugih skupina bile posade Češke (prošlogodišnje svjetske prvakinje), Njemačke 1, Njemačke 2, Njemačke 4 i Mađarske.
Kada smo pogledali sastav naše grupe već smo se pomalo “pomirili” da se nećemo plasirati u finale, jer se moralo veslati s Rumunjkama i Njemicama koje tradicionalno imaju kvalitetne posade, a svoju snagu su dokazale na nedavnoj međunarodnoj regati u Minhenu.
Naš dvojac je veslao kao hrvatska reprezentacija koji su status zaslužile na Izbornoj utrci, a potvrdile ga pruživši odličan otpor našim najboljim veslačicama Rajle-Kešerac na Inter City regati. One su po idealnim vremenskim uvjetima krenule snažno povevši utrku u prvom dijelu staze. U tim trenutcima sam bio ugodno iznenađen. Negdje na 1300m snažno ih je napao dvojac Njemačke 3 i poveo utrku za dužinu čamca. U tim trenutcima taj čamac je povećao broj zaveslaja. Naše veslačice nisu uspjele odgovoriti, ali su ipak do kraja utrke malo smanjile razliku koja je iznosila 2,75 sec. Rumunjske veslačice kojih smo se pribojavali zaostale su čak 18 sec.
Sa ovom utrkom mogu biti potpuno zadovoljan, jer sam smatrao da ćemo više zaostati za ovim kvalitetnim posadama s obzirom da naša posada još nije dovoljno uveslana, kao i s obzirom na činjnicu da do ove regate nije imao dovoljno potvrđen kvalitet.
U ostalim grupama nije bilo velikih iznenađenja. Mogu samo spomenuti vrlo dobro veslanje i mali zaostatak za Mađarskom posade našeg drugog dvojca Ada Pervan - Anja Svećarovski koje su se trećim mjestom u svojoj skupini plasirale u B finale.
Toga jutra je nastupila i Adriana Trzin u samcu mlađih juniorki. Ona je, u konkurenciji 23 posade, u svojoj grupi prošla ciljem prva i tako “ušla” u finale. Pobijedila je rumunjsku veslačicu, te je znatno bolje odveslala drugi dio staze u odnosu na utrku veslanu prethodnog dana.
Zadnjeg finalnog dana zapuhao je snažan “kontra” vjetar, te su posade (one u sredini programa) imale velikih problema. Međutim, uvjeti na stazi svim su posadama bili jednaki.
Naša posada dvojca Crnogaća - Šebetić osvojila je prvo mjesto u B finalu što smo i očekivali s obzirom na to kako su odveslale utrku prethodnog dana. Vrlo dobru posadu Pervan-Svećarovski pobijedile su za 6,51 sec. Usporedivši vremena postignuta u B-finalu i utrci A-finala koja je uslijedila odmah iza uz jednake vremenske uvjete može se zaključiti da bi naše cure i u toj utrci imale zapaženu ulogu.
Sa odveslanom utrkom mogu biti zadovoljan. Ova posada pokazuje veliku borbenost i htjenje što se vidi i na njihovu plasmanu. Potrebno je još dosta uveslavanja, te potvrda vrijednosti na Međunarodnoj regati na Bledu. Na ovoj su regati pokazale da vrlo ozbiljno konkuriraju za odlazak na svjetsko prvenstvo u Brandeburg. Mislim da, nužnim zajedničkim radom, mogu još podići razinu kvalitete i brzinu čamca.
Naša samica A. Trzin po teškim uvjetima na stazi nije se najbolje snašla, te je na koncu zauzela četvrto mjesto.S njenim nastupom ovdje mogu biti zadovoljan. Ona, istina, pokazuje određene oscilacije, ali to je normalno za tu dob, te na značaj regate na koji nije navikla.

Trener: Nikica Blažević

Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"