>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




25.05.2005. - srijeda, 25. svibnja 2005. u 22:33

KOMENTAR IV REGATE KUPA DALMACIJE MAKARSKA



Odlazak u Makarsku svi smo doživjeli kao put na regatu gdje će Gusar odnijeti ukupnu pobjedu. Nije to bila predaja prije početka regate već samo objektivno razmišljanje. Tri cure i pet momaka, ponajboljih naših veslača nije bilo s nama već su nastupali na regati Svjetskih olimpijskih nada u Brnu. Nakon odveslane zadnje trke saznali smo od šjor Čede da smo pobijedili za 11 bodova naše najveće rivale Gusara. Nismo popratili tu vijest gromoglasnim urlikanjem koristeći neke od pet samoglasnika ili zapjevali našu Krkašku himnu. Mi smo nastavili užurbano spremati brodove jer se šjor Vasi žurilo, a mi smo već kasnili kao i uvijek. Pobjeda je ostvarena zahvaljujući ponajviše odličnom veslanju Juniora B, te ostalih naših veslača seniora, cura, te Juniora A i Kadeta.
Ipak prije nego li se osvrnem na veslanje koje smo pružili u Makarskoj moram se vratiti na suđenju koje po mom mišljenju nije bilo na liniji odnosno u skladu s suđenjem na prethodnim regatama Dalmatinskog kupa. Nedvojbeno je da je sudačka organizacija zauzela vrlo oštre kriterije u provedbi pravilnika o suđenju prema kojim su naše dvije ekipe diskvalificirane. To i ne bi bilo strašno niti bi trebalo to posebno naglašavati da nisu zauzeti drugi kriteriji prema drugim klubovima. Stoga moram istaći moj dojam da je suđenje bilo subjektivno, nisu se držali kriteriji i principi za sve isti, a činjenica da se desio sudar u trci govori i o samom suđenju.

Želim naglasiti 4 bitna događaja ( možda ih je bilo i više jer nisam trčao okolo i pitao ostale trenere imate li prigovora na suđenje ) koja po mom mišljenju ukazuju na neobjektivnost sudaca koji su sudili veslačke utrke:


1. Diskvalifikacija dvojca bez Juniori A poradi ometanja drugih ekipa u trci zbog gubitka pravca. Navodno su opomenuti više puta. Možda i jesu ometali, ali oni su dobili na startu prvu opomenu. Zašto i čemu ta prva opomena?
2. Diskvalifikacija našeg veslača Marka Tekića, skif seniori poradi činjenice da navodno nije bio tri minutu prije starta na startnoj ravnini. Sudci ne pokušavaju utvrditi da li su postojali objektivni razlozi kašnjenja i ne dozvoljavaju start Marku.
3. Po kojem kriteriju su suci čekali preko deset minuta dvojac na pariće seniora Gusara, a na drugoj strani ne dozvoljava se start našem veslaču. Kako bi se u trku uključili veslači Gusara puštena je trka koja je išla po programu iza dvojca na pariće seniora.
4. Odluka suca u gliseru da se nakon sudara dvojaca na pariće Kadeti A, Jadrana Zadar i Gusara u ciljnoj ravnini ponovi trka. U kojem članku pravilnika postoji ta odredba da se trka ponavlja ako se sudar dogodi 30 metara prije cilja. Da li zaista netko misli da bi i jedan razuman trener dozvolio da veslači u 10 minuta odveslaju dvije trke. Što se mene tiče moji veslači zasigurno ne bi veslali drugu trku jer je trka prolaskom Neptuna kao prvoga i Krke kao druge trka bila gotova, završena.


Dojam da pojedinci više razmišljaju srcem nego pravilnikom kojim se uređuje i određuje način suđenja na veslačkim regatama govori o tome da bi bilo vrijeme da se ovaj način bodovanja promijeni i prilagodi nekim drugim kriterijima . Smatram da je pobjeda ono čemu svi treneri, uprave, klubovi streme, ali postoji i granica objektivnosti ili subjektivnosti koja se ne bi trebala i smjela prijeći.




JUNIORI B


Ne bih nikoga posebno isticao svi su veslali odlično neki pak samo vrlo dobro, ali u svakom slučaju i bez trenera kojih ih vodi pokazali su da su savjesni, uporni i da se može u njih imati puno povjerenje trenera. Možda bi istakao pobjedu Lovre i Frane poradi činjenice da je Lovre više ne trenirao nego trenirao, a Frane je imao dugo probleme s leđima. Kako se ne bi ostali naljutili spomenuti ću ih poimenično jer su skoro svi ostvarili pobjedu u kategoriji Juniori B: Hrvoje, Marko K., Vlatko, Marko B., Nikola, Jakov, Ivan Baranović, Ivan Pezić, Zvone, Luka.


JUNIORI A


Jedna diskvalificirana , jedan ekipa nije uhvatila s bodove s lošim veslanje, te trud Vedrana u skifu rezime je blijedog nastupa starijih juniora. Ono što bi istaknuo je komentar jednog od njih da je bilo valova kao da je ispred drugih bio valjak koji je ravnao more. Ponekad su ta opravdanja blago kazano čudno smiješna. Ipak njima je bilo najteže slušati moje viđenje njihovog veslanja.


CURE, Kadetkinje i juniorke


Pobjedom su cure započele našu odličnu izvedbu u Makarskoj u kojoj su s dvije pobjede, te još 31 bodom pridonijele našoj ukupnoj pobjedi. Možda su skifovi, juniorke i seniorke, mogli i bolje veslati, ali tako je kako je i ne možemo promijeniti. Ne bih nikoga posebno istaknuo, ali ću ih spomenuti poimenično Lucija, Matea, Veronika, Jelena, Iva, Ana, i Viktorija.




SENIORI


Veslanje Nike i Marka u dvojcu na pariće me oduševilo s čvrstinom, ritmičnošću i agresivnošću. U Šibeniku sam kazao Jovicu da su zaista veslali odlično i po mom mišljenju naše ambicije vezano za nastup na Prvenstvu RH ne bi trebale završiti s borbom za medalju. Niko u skifu ( mada on tako ne misli ) veslao je protiv Nisitea komu je to bila prva trka ( Niki druga trka ) vrlo čvrsto s dva tri zaveslaja manje i da je bilo snage za raniji finiš pitanje je tko bi bio pobjednik. Marko je također u dvojcu na pariće veslao odlično, te pokazao da je s Nikom dobitna kombinacija.



KADETI


1XKAM

Andrija je pobijedio i konačno osvojio medalju boje koja mu po sposobnostima pripada. Vrlo je kvalitetno veslao , ritmično ( što tražimo na treningu i teško nalazimo ), te konačno nakon Zagreba još malo poboljšao svoj samopouzdanje.


Ante je pak izgubio poradi tehničke greške na startu. Takve greške baš od njega ne očekujem.. Ono što nije sada dobro je veslanje po principu jedna dobra jedna loša trka odnosno nema kontinuiteta kvalitetno odveslani trka. Još kada sam kazao da je Mate osvojio bodove za klub, a ne on?


Mate je došao drugi i iza njega su ostali veslači koji su Zagrebu osvojili 9 odnosno deseto mjestu u skifovima. Mate je unatoč poznatim slabostima borbenošću pokazao sebi i meni da može kvalitetno odveslati trku. Mate bi morao znati da kvalitetan dugotrajni rad mora donijeti rezultate što se danas vidi kod nekih Juniora B. Vrlo sam zadovoljna s Matinim odnosom prema trci i borbenošću.


2xKAM


Toni i Krešimir osvojili su drugo mjesto u trci u kojoj se dogodio sudar pa ne bih ulazio u komentiranje kvalitete usporedbom prema drugim ekipama. Mislim da određene tehničke greške posebito Kreše, a manje Tonija dosta ograničavaju veći napredak ove ekipe. Smeta mi posebno stav prije trke ( nekih naših veslača ) loši smo i sve ostali komentari i primjedbe koji se slažu s riječju loši, slabi, gubitnici,…..




4+KAM


Josip, Marko, Branko, Brajan i korm. Matija izgubili su od Gusara što i nije tragedija. Nije tragedija jer ne možemo svi proći prvi ciljem . Tragedija je veslanje koje se jednostavno više neće tolerirati, ali nije samo jedan veslač kriv ili prav jer uvijek ih ima više krivih. Istina je ne smije se stati u trci, ali smatram da ekipa nikad nije prihvatila četvrtog veslača kao ravnopravnog, On je više doživljavan kao nešto nametnuto od trenera. Vjerujem da će četverac u izmijenjenom sastavu i u boljem brodu doći do pobjede u Kaštelima.


1XKBM


Dino je opet skratio i skratio zaveslaj. Umjesto da konačno pobijedi osvojio je drugo mjesto. Istina je drugo mjesto donosi medalju, ali meni ne izmamljuje osmijeha na licu. Znam da može, ima potencijala, ali neki strah ili nesigurnost ga sputava.


2XKBM


Ivica i Krešimir, te Tibor i Luka vraćaju se bez medalje. Neću komentirati odvojeno jer su ionako dojmovi o veslanju naše dvije ekipe približno slični. Obije ekipe su tijekom trke prekidale veslanje. Neki poradi umora, a neki ne znam zašto. Tibor i Luka nisu realno mogli bolje jer su ipak 93` godište. Vidljivo je bilo da zadnjih 100 metara jednostavno padaju u ritmu i ostali ih prelaze. Što reći za Krešimira i Ivicu koji su stali prije cilja i pustili da Kaštelani osvoje medalju? Druga regata bez medalja nije dobar znak. Teško to proživljavam s njima zbog truda koji ulažu i motivacije s kojom pristupaju trening, ali moram im reći što nije dobro. Unatoč nedvojbenim i vidljivim slabostima ja i na dalje neću forsirati anaerobni rad već ću težiti na ravnomjernom, aerobnom radu i prilagođenom razvoju njih dvojica i svih ostalih veslača u skladu s njihovim mogućnostima. Ono što sada pokazuju daleko je od onoga ono što se krije u njihovim mišićima, a prije svega u glavi.

Trener: Robert Baljkas


Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"