>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




29.06.2005. - srijeda, 29. lipnja 2005. u 22:57

Izvješće sa pete regate za “Kup Dalmacije” održane u Kaštelima



Na ovoj regati se odlučivalo o pobjedniku “Kupa Dalmacije” između “Krke” i “Gusara”. Naš Klub je došao u Kaštela sa 17 bodova prednosti.
Ovdje ću iznijeti rezultate ženskog dijela koje su nastupile sa deset posada i osvojile ukupno četiri prva, dva druga i četiri treća mjesta, te značajno pridonijele osvajanju ovogodišnjeg Kupa.

Samac kadetkinje - nastupile su tri posade: Lucija Superina, Mateja Slavica, Veronika Burazer.

Lucija je očekivano i rutinirano prošla ciljem prva. Mateja je očekivano prošla ciljem druga, a Veronika treća. Ovdje treba izdvojiti Mateju i Veroniku koje i dogodine nastupaju u kadetskoj konkurenciji.

Samac mlađih juniorki - nastupile su: Adriana Trzin i Marija Svirčić

Bez većih problema one su osvojile prva dva mjesta. Adriana je ciljem prošla prva, a Marija druga s nešto većim zaostatkom za Adrianom (problem sa valovima u drugom dijelu trke).

Samac za juniorke - nastupile su: Lucijana Crnogaća i Iva Grubišić.

Lucijana je ciljem prošla prva ispred uvijek neugodne Kapetanić iz “Neptuna”, a Iva je ciljem prošla treća sa nešto većim zaostatkom za prvoplasiranom, ali u okviru norme za bodove. Ovu utrku Lucijana je odveslala rutinirano – onoliko koliko treba.

Dojac na pariće za juniorke - veslale su dvije naše posade: Lucijana Crnogaća – Iva Grubišić i Viktorija Periša – Ana Laća.

Protivnice našim posadama bile su veslačice “Dupina”. To je njihova najbolja posada koja nastupa u kategoriji mlađih juniorki gdje je jedna od najboljih. To pišem zbog toga što sam se pribojavao da će ova posada potjerati našu prvu posadu da vesla angažirano, a da naša druga posada tada neće uhvatiti bodove. To se i dogodilo. Lucijana i Iva su sigurno došle prve, a Viktorija i Ana treće, ali ne u normi zbrajanja bodova.

Samac za seniorke - ovdje je veslala Jelena Berač koja je ciljem prošla treća bez norme kojom bi se zbrajali bodovi. Jelena u zadnje vrijeme nije trenirala zbog školskih obaveza, pa nije ni mogla pokazati više.

Uglavnom mogu biti zadovoljan prikazanim na ovoj regati, ali i ukupno na regatama Kupa Dalmacije.
Naše cure su u prosjeku osvajale četiri prva, dva druga i tri treća mjesta što je bilo dovoljno za značajnih 60-70 bodova po regati.

Žensko veslanje u dalmatinskim klubovima nije dovoljno razvijeno premda se vide neki pomaci npr. Kaštela, Biokovo. U jednoj manjoj mjeri žensko veslanje se razvija i kod “Gusara” i “Mornara”. Tu ne ubrajam klubove “Krku” i “Dupin” gdje već niz godina postoji određena selekcija u ženskom veslanju.

Nadam se da će u narednim godinama biti sve više ženskih posada koje će pojedine utrke učiniti još zanimljivijima i gdje ćemo moći izvlačiti određen kvalitet.

Čestitam svim veslačicama, veslačima, trenerima i Upravi Kluba za doprinos koji su uložili u osvajanju Kupa Dalmacije.
Trener: Nikica Blažević

Izvješće sa 50. Međunarodne regate – Bled 2005.

U ovom izvještaju ću pisati o nastupu kombinirane posade dvojca na pariće za juniorke Lucijana Crnogaća - Katarina Šebetić koje su svojim dosadašnjim nastupima zaslužile da veslaju kao posada Hrvatskog veslačkog saveza.

Već u početku moram naglasiti moje veliko nezadovoljstvo samim pripremama veslačica za ovu regatu. Razlozi za to su objektivne prirode, a to su:
a) nemogućnost provođenja kvalitetnih treninga kod obje veslačice pojedinačno zbog nagomilanih školskih obaveza pred kraj školske godine.
b) zbog već navedenih obaveza nemogućnost zajedničkog treniranja - uveslavanja, jer veslačice veslaju u različitim klubovima i gradovima.

Ova regata bila je zadnja kriterijska provjera koja bi definitivno potvrdila nastup na svjetskom prvenstvu i potvrdila uspješnost dosadašnjih nastupa.

Prvog dana veslalo se prednatjecanje kojim bi posada izborila nastup u finalnim utrkama. Kombinirana posada rutinirano je odveslala i plasirala se u finale idućeg dana. Od jačih posada plasirale su se Rumunjke, posada “Istre” iz Pule i jedna austrijska posada. Moram ovdje spomenuti da nam se pokvario uređaj za mjerenje broja zaveslaja, te veslačice nisu imale točan uvid u tu bitnu komponentu tijekom utrke.

Finalna utrka se veslala u subotu ujutro po mirnom vremenu sa neznatnim vjetrom u krmu. Kombinirana posada je prošla ciljem treća, iza prvoplasirane rumunjske posade (zaostatak 7 sec) i drugoplasirane posade Istre iz Pule (2 sec) i to nije bilo dobro, jer nam je i u dosadašnjim utrkama ta posada “puhala” za vratom. Tada sam shvatio što znači ne trenirati kvalitetno i doći na ovako jaku regatu. Mislio sam da će cure odveslati na “svježinu”, ali nije išlo. U tim trenucima mi je bilo žao što smo došli na ovu regatu. Ovim ne želim umanjiti kvalitetu posade Istre.

Tog popodneva održana su prednatjecanja za nedjeljne finalne utrke. Naša posada se plasirala u finale gdje se konkurencija povećala za dvije jake posade i to talijanske i mađarske reprezentacije. Cure su znale da trebaju izvući maksimum iz sebe, jer je (što se kaže) “voda došla do ušiju”. Imale su zadatak pobijediti posadu “Istre” i približiti se što više vodećim posadama, što su one i uradile.

Po mirnom vremenu sa laganim (neznatnim) vjetrom u provu (u prvom dijelu staze) prošle su ciljem kao treće, iza prvoplasirane posade Rumunjske (zaostatak 4 sec.) i Italije (2 sec.), a ispred mađarske posade (20 stotinki) i posade Istre (11sec.)

Luca i Kata su cijelu utrku veslale čvrsto i sigurno, u tempu 32 zaveslaja u minuti, a na prvih 500 m imale su najbolje prolazno vrijeme, kao 2. najbolje i na zadnjih 500 m.

Svi smo bili zadovoljni, jer su popravile loš dojam od prethodnog dana. Mislim da one mogu još napredovati, ali samo pod uvjetom da se potpuno posvete veslanju u idućih mjesec dana. Pokazale su i psihičku stabilnost, odnosno da mogu dobro odveslati onda kada je to najvažnije, te kada se spoje dvije jake utrke u dva dana.

Na ovoj regati su veslali najbolji veslači i veslačice juniorske reprezentacije Rumunjske i Italije. Oni su mjerilo vrijednosti i kvalitete, jer su to posade koje se često penju na pobjedničko postolje na najjačim međunarodnim regatama, odnosno svjetskim prvenstvima.

Na osnovu toga mislim da smo drugog finalnog dana napravili dobar rezultat.
Trener Nikica Blažević


Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"