>   


Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

 




Aspiriniksov komentar Državnog - ponedjeljak, 3. listopada 2005. u 23:15

Još jedan komentar, ovaj put navijački, u svezi 15. Prvenstva RH u veslanju

Prošlo je još jedno natjecanje u nas u Krki skraćeno nazvano Državno. Bila je to 15. smotra najboljih hrvatskih veslačkih posada na kojoj je nastupilo ukupno 623 natjecateljice i natjecatelja. Po masovnosti Državno je bilo po prilici iste „težine“ kao i lani, što je vrlo solidan pokazatelj drugu godinu za redom. Ovdje nismo prebrojavali pojedince koji su nastupali u više posada, a da smo to uradili mislimo da bi se broj popeo i na više od 1 000! Krkašica i krkaša u čamcima je ove godine bilo ukupno 32, ili 5,13% od ukupnog broja sudionika natjecanja. Ako se računa po principu jedna posada – jedna medalja, podijeljene su ukupno 123 medalje (41 komplet zlatnih, srebrnih i brončanih odličja) u kojem broju je naš Klub participirao sa ukupno 9 medalja (5 zlatnih, te po dvije srebrne i brončane) što je relativni pokazatelj od 7,31%. Dakle, bili smo učinkoviti!
U ukupnom poretku klubova „Krka“ je zauzela 6. mjesto (više o tome na www.veslanje.hr ) temeljem sustava bodovanja usvojenog u srpnju na Vijeću klubova u Karlovcu.
Kad bi se računalo samo po principu broja medalja naš Klub bi, sa navedenim brojem i strukturom, umjesto navedenog 6. osvojio 3. mjesto iza već godinama neprikosnovenih Iktusa (10 zlatnih, 8 srebrnih i 3 brončane medalje) i Mladosti (6 – 7 – 5), a ispred Gusara (5 – 0 – 1), Trešnjevke (4 - 3 – 3), zadarskog Jadrana (3 – 1 – 1), Istre (2 – 2 – 2), i niza klubova sa po jednom zlatnom i onih bez zlatnih medalja. Od klubova s jednom zlatnom izdvajamo Jarun. Kao što smo već lani rekli to više nije samo V.K. Jumbo i želimo im da i dalje budu uporni i vrijedni. Od klubova bez zlatnih medalja zanimljiv je Mornar sa 5 i to svih 5 srebrnih odličja. Njima je nedostajalo samo malo do naslova prvaka i ako budu i dalje radili kao i u zadnjih nekoliko godina samo je pitanje vremena kad će početi pretezati zlata. Naravno, kao i obično sve pohvale našim susjedima iz Dupina: zlatni dubl JŽB njihov je već „trade mark“, a sad su ugodno iznenadili sa broncom 2- JMB!
Na Državnom je nastupilo ukupno 27 klubova, a njih 19 je osvojilo barem jednu medalju. Ovo je, usprkos sumnjičavcima, nakon broja veslačica i veslača, još jedan dobar podatak za hrvatsko veslanje jer nam kazuje da su medalje raspršene na čak 70,37% sudjelujućih klubova, od kojih je (opet u odnosu na ukupan broj) njih 12, ili 44,44% osvojilo barem jedan naslov prvaka!
Bilo bi dobro imati strpljenja i napraviti komparativnu analizu ove i ranijih godine, ali ne sumnjamo da i ovogodišnji pokazatelji govore sami za sebe: čak ne uzevši u obzir veterane i studente, baza masovnog veslanja u Hrvatskoj se širi, a to je jedan od uvjeta da se širi i baza kvalitete. Naravno, za vrhunski rezultat treba se poklopiti puno varijabli, a masovnost je tek jedna od njih. Međutim i ovogodišnje SP za juniore potvrdilo je da Roda, Brale i Mano nisu sami u stvaranju brzih posada: Rošo se potvrdio još jednom, a za Njonju se potvrdilo sve ono dobro što smo svi o njemu pretpostavljali. Tu je naravno i naš glavni trener Krasić koji je još jednom (2- SM na Bledu) pokazao da zna stvoriti kompetetivnu posadu. To su samo neka imena, a ima ih još! Dakle, budimo jedinstveni, dajmo veslačicama i veslačima uvjete (novac apsolutno nije prvi od njih!), trenera koji znaju i hoće ima, izvucim zaključke iz Brandenburga, Amsterdama i Gifua. Jedino se tako možemo nadati da će se u Pekingu ponoviti Sydney i da Skelini neće biti sami, ili da će možda čak dobiti relevantne partnere za veću posadu.
Vratimo se još malo brojevima: ranije je spomenuto bodovanje uspjeha klubova kojim je dokumentom napokon osigurana poprilično realna slika uspjeha pojedinih klubova uzevši u obzir varijable plasmana, vremenskog tjesnaca, discipline i uzrasne kategorije. Odmah da kažemo sve čestitke Iktusu kao prvom i Mladosti kao drugoplasiranom klubu! Ovdje nam se zanimljivim učinilo pogledati kako je varijabla vremenskog tjesnaca utjecala na ukupan broj bodova pojedinih klubova. Radi slikovitosti prikaza uzeli smo u obzir samo one klubove kojih su posade bile unutar, ili su ispale iz bodovanja za sekundu ili manje. Dakle, posade koje su, u odnosu na v. tjesnac od npr. 20,00 sec. (1,2X,2-), zaostale za prvoplasiranim npr. 19,52 sec. (TRE u 1XJMA), ili npr. 20,25 sec (KRK u 1XSM). Dodajmo još onima koji ne znaju da je v. tjesnac za četverce utvrđen sa 15,00 sec, a za osmerac 10,00 sec. Detaljnom analizom rezultata prvoplasiranih posada koje su postizale vremena od kojih se tjesnac računao i posada koje su bile na samoj granici, odnosno u okviru spomenute jedne sekunde zanimljivo je ustanoviti da je „za malo“ slijedećih 5 klubova dobilo bodove:


  1. GUS: 3,90 bodova u trci 8+JMB (četvrto mjesto, 69 stotinki unutar tjesnaca)

  2. TRE: 1,92 boda u trci 1XJMA (četvrto mjesto, 48 stotinki unutar tjesnaca)

  3. JAR: 2,73 boda u trci 4XJŽB (četvrto mjesto, 64 stotinke unutar tjesnaca)

  4. IST: 4,00 bodova u trci 2-LSM (drugo mjesto, 35 stotinki unutar tjesnaca)

  5. OŠJ: 0,80 bodova u trci 1XLSM (šesto mjesto, 94 stotinke unutar tjesnaca)


„Jadran“ iz Rijeke je bio jedini klub koji je i dobio i izgubio bodove zahvaljujući tjesnacu: dobili su 4,00 boda u trci 2-SM jer im je posada bila u okviru tjesnaca za 12 stotinki sekunde, dok su izgubili 2,60 bodova u trci 2XJŽB jer im je posada zaostala za 48 stotinki više od dopuštenog za obračun bodova.


Slijedeći klubovi su imali „sreću“,jer im je tjesnac „oduzeo“ bodove:


  1. KRK: 3,20 bodova u dvije trke samaca i to 1XSM (četvrto mjesto, 25 stotinki izvan tjesnaca – 2,40 bodova), te 1XKM (peto mjesto, 14 stotinki izvan tjesnaca – 0,80 bodova)

  2. SAB: 0,80 bodova u trci 1XKŽ (peto mjesto, 78 stotinki izvan tjesnaca)

  3. DUP: 1,40 bodova u trci 4XKŽ (peto mjesto, jedna stotinka izvan tjesnaca)

  4. MLA: 4,00 bodova u trci 2XJŽA (drugo mjesto, 48 stotinki izvan tjesnaca)

Sam utjecaj tjesnaca na mjesto svakog od klubova koji su ovako zaradili i (ili) izgubili bodove ovdje nema smisla računati jer bi to bilo po onom „što se babi snilo…“. Želimo ukazati na to koliko je važno i zbog ovog detalja uložiti i posljednji atom snage da bi prvoplasirani ostvarili što veći razmak u odnosu na posade iza sebe, odnosno da oni koji čak nemaju šanse za medalju znaju kako se uvrštenjem u okviru tjesnaca može, pa čak i presudno, pomoći svom klubu. Druga stvar koja je važna, to je revan rad sudačke službe o čijoj preciznosti uvelike može ovisiti plasman klubova. Inače, za odrađeno na Državnom svim sudjelujućim sucima čestitamo na izvrsnom i usklađenom radu!
To što se opet nisu mjerili prolazi ne umanjuje naše čestitke. Na navedenim slučajevima usuđujemo se reći da se vidi kako je tjesnac za naizgled malih 48 stotinki utjecao na konačnu prevagu Iktus nad Mladosti i konačno službeno i svakako zasluženo osvajanje prvog mjesta osječana!!!
O pojedinim posadama našeg Kluba već su nešto rekli njihovi treneri, koristimo priliku da opet istaknemo koliko je dobro i točno naš glavni trener utvrdio granična vremena u kvalifikacijama za odlazak na Državno. One posade koje nisu trebale „potezati normu“, odnosno one koje su je izvukle bile su zapažene (s medaljama, ili u finalu) i na samom natjecanju, dok su one koje su bile na granici norme, ili u okviru 3,00 sec. iza granice, ipak zaostajale za konkurencijom. Razlozi i za dobre plasmane i za one lošije (pa tako i za neodlazak na Državno) su višestruki i različiti, ali to ipak prepuštamo analizi glavnog trenera i njegovih kolega. Svakako mislimo da je i ova natjecateljska godina pokazala polagan, ali stalan, rast rezultata „Krke“ u domaćim, ali i međunarodnim vodama. Uz slogan „Svaki dan nešto za Krku“ nadamo se još ( barem malo) boljoj idućoj godini!
Što se tiče pojedinih posada ostalih klubova zamijetili smo da je Mirna nastupila u samo jednoj disciplini, ali je i to bilo dovoljno da Iktus uzme prvo mjesto. „Trešnjevka“ je, pomalo neočekivano, uzela prvo mjesto ispred Mladosti u 2XSM, a „Croatia“ je, isto tako pomalo neočekivano uzela zlato u 2XJMB ispred Iktusa. Od 6 disciplina za lake veslače čak 5 prvih mjesta je uzeo „Iktus“, dok je onu preostalu zlatnu medalju uzeo uporni Nikola Tomić iz Trešnjevke. Nismo očekivali potpuni izostanak uzbudljivog dvoboja u 1XSM između Vekića i Kušurina. Iznenadio nas je nastup naših proslavljenih veslača Boraske i Vučićića u 4+SM. Svojim plasmanom nisu niti malo pomogli svom klubu. Sličan efekat imao je i nastup Čuljka i Francetića za Trešnjevku u 2+SM, ali oni su i uz pozamašan zaostatak iza prvoplasiranih riječana (čak i veći nego su zaostali gusaraši iza zadrana u svojoj utrci), zahvaljujući nepostojećoj konkurenciji, dobili medalju. Ipak, nije bilo puno takvih „drvenih“ medalja kod kojih su njihovi „osvajači“ zaostajali ponekad i za više od minute iza prvoplasiranog. Šteta je da se, za osmerac uvijek raspoloženim, zadranima nitko ne usuđuje izaći na dvoboj! Svejedno Manu i njegovim momcima čestitamo na, čini nam se, desetoj tituli prvaka u najcjenjenijoj veslačkoj disciplini na Državnom! Od zadrana svidio se još svojim stasom i veslanjem kadet Mašina u 1XKM. Mlada Marcela Milošević bila je zaista uvjerljiva. Ona pokazuje da hrvatsko žensko veslanje ima još jednog aduta izvan Iktusa koji je sinonim ženske veslačke vrijednosti u Hrvatskoj.
Toliko za ovaj put. Svima na idućem Državnom i uopće u slijedećoj sezoni želimo da im se zalaganje na treningu vrati kroz uspjehe na natjecanjima. Reprezentaciji želimo nove svjetske medalje, a IO-u HVS-a da uporno i dosljedno stoji iza prihvaćenog Plana i programa rada izbornika u tekućem olimpijskom ciklusu! O samom terminu Državnog još će vjerojatno biti rasprave, ali o tom – potom.


Aspiriniks



Powered by Web Wiz Site News version 3.06
Copyright ©2001-2002 Web Wiz Guide






     
   
©2004 Veslački klub"Krka"