>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -
1944 - 1953

Nakon završetka 2. Svjetskog rata Krku je trebalo obnoviti i udahnuti joj novi život. Godine rata učinile su svoje po pitanju veslačkog kadra, a mnogi veslači poginuli su u tom svjetskom sukobu (Mate Bujas, Drago Junaković, Ivica Lasić, Blaž Višić, Duško Vrljević,Rade Lambaša, Šime Klarić, Branko Trlaja, Frane Zaninović, Ante Grubišić, Mile Bujas, Dane Polombito i Ante Jurinić).
Na inicijativu Filipa Babića, jednog od osnivača Krke, stariji veslači Linardo Bujas, Vice Klarić, Špiro Grubišić, Ante Bujas, Šime Škarica - Šiko i drugi odmah su se prihvatili zamašnog posla da osposobe veslački kluba za život. Zajedničkim snagama veslača i ostalih građana Šibenika uređen je veslački dom. Izabrana je i prva poslijeratna uprava na čelu s Filipom Babićem.

1945. godina

Već 1945. godine naši veslači nastupaju na prvom veslačkom prvenstvu Hrvatske, što je održano u Zagrebu. Naš klub je u četvercu za novake zabilježio i svoju prvu pobjedu nakon rata. Taj uspjeh postigli su Vinko Guberina, Šime Bujas, Ante Marenci, Marinko Vrcić i kormilar Serđo Bujas.

ekipa pobjedničkog četverca za novake

1946. godina

Krka je ponovo domačin najvećeg veslačkog natjecanja državnog prvenstva. na prvenstvu je nastupilo 13 veslačkih klubova u 63 posade sa preko 260 veslača. Krkini armovi pobijedili su u četvercu s kormilarom (Vice jurišić, Rade Sunara, Jere Bego, Šime Bujas i kormilar Serđo Bujas), zatim u dvojcu s kormilarom (Vice Jurišić, Ante Bujas i kormilar Serđo Bujas) i u osmercu za juniore (Milivoj Boranić, Jakov Labura, Dane Krnčević, Joško Bujas, Šime Bujas, Šime Pulić, Zvone Belamarić, Ante Marenci i kormilar Linardo Bujas). Državno prvenstvo je mnogo pridonijelo oživljavanju zanimanja za veslanje u Šibeniku. Stvorena je povoljnija klima za brži i svestraniji napredak Krke.

1947. godina

Državno prvenstvo u Beogradu potvrdili su Krkinu kvalitetu u četvercu sa i dvojcu sa.

Prvaci Jugoslavije 1947. godine u dvojcu s kormilarom: Ante Bujas, Vice Klarić i kormilar Serđo Bujas

U četvercu s kormilarom koji se isto okitio naslovom državnog prvaka veslali su: Dane Krnčević, Šime Pulić, Šime Bujas,Vice Klarić i kormilar Serđo Bujas.

Treba napomenuti da je 1947. godine izvršena reorganizacija sportskih društava i klubova. Tako je sportsko društvo "Šibenik" imalo nekoliko sekcija, među kojima je bila i veslačka sekcija. Od 1947. do 1949. veslači su nastupali pod imenom "Šibenik", a nakon toga je Krka ponovo samostalan veslački klub.

1948. godina

Na državnom prvenstvu koje je održano u Dubrovniku Krka nasavlja s dobrim rezultatima. Pobijede su ostvarene u osmercu (Dane Krnčević, Jakov Labura, Ante Bujas, Zvone Belamarić, Šime Pulić, Šime Bujas, Uroš Radečić, Vice Klarić i kormilar Lovor Lepeš) i četvercu bez (Dane Krnčević, Šime Pulić, Šime Bujas i Vice Klarić). Iste je godine četverac sa koji je veslao u satavu: Dane Krnčević, Jakov Labura, Stipe Krnčević, Šime Bujas i korm. Serđo Bujas na međunarodnoj regati u Beogradu zauzeo prvo mjesto.

Ekipa četverca sa koja je slavila na međunarodnoj regati u Beogradu

Na OLIMPIJSKIM IGRAMA koje su se te godine održale u Londonu nastupio je Krkin četverac sa koji se nažalost nije uspio plasirati u završne trke. Četverac je veslao u sastavu: Dane Krnčević, Jakov Labura, Stipe Krnčević, Šime Bujas i kormilar D. Đorđević (Beograd)

1949. godina

Godina škrta po uspjesima, pa se tako ove godine možemo podičiti samo s naslovom prvaka države u dvojcu sa: Ante Bujas, Vice Klarić i kormilar Ante Antunac. Na ovom prvenstvu Jugoslavije koje se održalo u Dubrovniku nazirale su se mlade snage koje su četvercu bez kormilara za juniore u sastavu Zvone Belamarić, Šime Pulić, Šime Bujas i Ante Marenci doveslale do prvog mjesta.

1950. ; 1951. i 1952. godina

Nakon niza godina velikih uspjeha Krka je ušla u "sušno" razdoblje prvenstveno zbog neizbježne "smjene genaracija". Upravo zbog takvog stanja uprava i treneri se okreću prema mladima, što će uroditi plodom već slijedeće godine.

Krkin osmerac iz 1950.

Tih godina javila su se prva nastojanja za pokretanjem veslačkog pogona za veslačice, od kojeg se nažalost ubrzo odustalo.

1953. godina

Godina u kojoj Krka slavi 30 godina postojanja obilježena je dotad najmasovnim državnim prvenstvom koje je održano kako i priliči u Šibeniku. Prvenstvo je okupilo 25 klubova s 370 veslača. Dvodnevna natjecanja promatralo je 8000 gledatelja. Krka je pobijedila u četvercu preklopne gradnje (S. Bujas, V. Gold, I. Aras, A. Gulin i kormilar J. Bujas) i učetvercu s kormilarom - savezni razred (Zdravko Lambaša, Nikola Živković, Stanko Despot, Uroš Radečić i kormilar Joso Bujas)

Pobjednička momčad Krke 1953. na državnom prvenstvu u Šibeniku s ekipom "Gusara", nosiocima zlatne olimpijske medalje iz 1952. godine. S lijeva stoje: Pero Šegvić, Uroš Radečić, Mate Trojanović, Nikola Živković, Velimir Valenta, Stanko Despot, Duje Bonačić i Zdravko Lambaša. Čuće treneri linardo Bujas i Davor Jelaska

Na međunarodnoj regati u Beču četverac sa (Zdravko Lambaša, Nikola Živković, Stanko Despot, Uroš Radečić i korm. Joso Bujas) zauzeo je drugo mjesto, dok je ta ista posada na Bledu (tromeč - SR Njemačka; Austrija; Jugoslavija) zauzela prvo mjesto.


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"