>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -
Osnivanje VK "KRKA"

U zgradi Narodne kavane 1. studenog 1923. godine održana je osnivačka skupština VK "KRKA" na kojoj je izabrana i prva uprava kluba:

Predsjednik - dr. Julije Gazzari
Potpredsjednik - Miloš Šupuk
Tajnik - Filip Babić
Blagajnik - dr. Mile iljadica

Ostali članovi prve uprave kluba --> Miro Čaleta, Marko Bačinić, Josip Jadronja, Vinko Vučić, prof. Vratović, Ante Frua, Ljubomir Montana, Vaso Čok, Emil Bumber, dr. Krste Ježina, Jole Karađole, Ivo Belamarić, Ivo Štrkalj, Nikola Šarac, Marko Triva i Drago Anić.

1923. - 1933.


Baraka - prvi društveni
               dom i hangar
Nedugo nakon osnivanja "KRKE" započeli su i prvi sportski uspjesi kluba koji su bili rezultat predanog rada tadašnjih trenera i veslača uz neizmjernu potporu dobrotvora (mecena) kao npr. dr. Dragomir Montana. U tim prvim godinama kluba mecene su svojim prilozima stvorili preduvjet sportskog uzleta "KRKE", pa je red da ih i spomenemo:
- dr. Juraj Dominis
- industrijalac Tonko Milić
- dr. Julije Gazzari
- brodogradilište "Braća Torić"
- Ljubomir Montana
- dr. Vinko Vučić
- Petar Kolombo i mnogi drugi

1924. godina
Veslači "Krke" prvi put nastupaju na državnom prvenstvu jola u Splitu i odnose pobjedu u četvorci za novake. U joli su veslali: Mirko Cvitković, Vinko Kačić, Petar Iljadicai Ljubo Montana, dok je za kormilom bio Ivo Belamarić - Ris. Tom pobjedom "Krka" je zakoračila na veslačku pozornicu.

1925. godina
Godina koja nije značajnija po sportskim uspjesima već je vrijedno spomena samo održavanje godišnje skupštine na kojoj je izabrana nova uprava kluba:

- predsjednik dr. Dragomir Montana
- potpredsjednik dr. Juraj Dominis
- tajnici Marko Bačinić i T. Madirazza
- blagajnici Niko Kečkemet i Vinko Kačić
- vođe veslača Ljubo Montana i inž. Jakov Despot

1926. godina
Naša osmerka pobjeđuje na državnom prvenstvu u jolama, koje je održano u Splitu čime započinje niz nepobjedivosti u toj disciplini dugi niz godina. U osmerci su veslali: Petar Iljadica, ing. Jakov Despot, Dunko Bujas, Dinko Iljadica, Ivo Juras, Joško Bellotti, Grgo Zlatoper, i Mario Vitezica, dok je na kormilu bio Maksim Chiabov.

Krajem 1926. godine stigao je i novi "glatki" osmerac kojeg je klubu poklonio industrijalac Tonko Milić

Prvi put u novom osmercu 1926. Od lijeva: D. Iljadica, G. Zlatoper, I. Juras, D. Bujas, J. Kužina, ing. J. Despot, M. Cvitković i korm. P. Ivanov.

1927. godina
Nakon što su "uhvatili balans" u novom glatkom osmercu trenirajući u to vrijeme nezamisliva dva puta dnevno veslači "Krke" osvajaju naslov prvaka države u Splitu ispred favoriziranog "Gusara". Taj usjeh ostvarili su: Petar Iljadica, ing. Jakov Despot, Dunko Bujas, Jere Kužina, Slavko Roša, Ivo Juras, Vice Arneri, Joško Bellotti i korm. Maksim Chiabov.

Prvaci države u osmercu 1927. godine u Splitu. S lijeva: Slavko Roša, Vice Arneri, Dunko Bujas, ing. Jakov Despot, trener Petar Ivanov, Jere Kužina, Ivo Juras, Branko Alujević, Joško Bellotti i kormilar Maksim Chiabov

Iste godine naši veslači u klupskoj posadi osmerca prvi put učestvuju na prvenstvu Evrope koje je održano na jezeru Como u Italiji. Sasvim je razumljivo da se od prvog nastupa na međunarodnoj sceni nije mogao očekivati veliki uspjeh. Iako bez međunarodnog regatnog iskustva veslači "Krke" iznimnom su borbenošću zauzeli peto mjesto. Poredak finala:

 1. Italija
 2. Švicarska
 3. Poljska
 4. Belgija
 5. Jugoslavija ("Krka")
 6. Čehoslovačka

Također je 1927. po prvi put u Šibeniku uspješno je organizirano državno prvenstvo u jolama. Na tom prvenstvu prve su prošle kroz cilj krkine ekipe dvojka, četvorka i osmerka za pomladak. Organizacija tog prvenstva samo je još više raspirila žar za veslanjem u Šibeniku i pokazalo se da je Šibenik sposoban pružiti natjecateljsku atmosferu kakva se do tada mogla samo doživjeti na nogometnim utakmicama.

1928. godina.
Ove godine "Krka" prvi put na državnom prvenstvu u Paliću nastupa u četvercu bez kormilara i odnosi naslov državnog prvaka. Također na tom državnom prvenstvu naš klub osvaja prvo mjesto i u osmercu.

Četverac bez nastupao je u sastavu:
Ante Jurinić, Frane Sunara, Linardo Bujasi Dane Blažević

Ekipa osmerca:
Ante Jurinić, Petar Iljadica, Dunko Bujas, Slavko Roša, Linardo Bujas, Frane Sunara, Jere Kužina, Dane Blažević i kormilar Frane Adum.

Prvaci države u osmercu i četvercu bez kormilara na Paliću 1928. godine. Stoje s lijeva: Petar Iljadica, Dunko Bujas, trener Petar Ivanov, ing. Jakov Despot, Slavko Roša, Jere Kužina. Srednji red: domar kluba Ivan Polombito, Grgo Zlatoper i Vice Arneri. Sjede: Dane Blažević, Ante Jurinić, kormilar Frane Adum, Linardo Bujas i Frane Sunara.


Te iste godine na međunarodnoj regati u Budimpešti (tromeč Berlin - Budimpešta - Beč) osmerac je zauzeo treće mjesto: Dunko Bujas, Jer Kužina, Petar Iljadica, Frane Sunara, Slavko Roša, Vicko Arneri, Grgo Zlatoper, Linardo bujas i kormilar Frane Adum.

1929. godina
"Krka" je opet domačin državnog prvenstva u jolama. Naši veslači odnijeli su pobjede u dvojci (Linardo Bujas, Linardo Klarić i kormilar Petar Petrović), te u osmerci (Marko Guberina, Linardo Bujas, Frane Sunara, Petar Iljadica, Linardo Klarić, Dunko Bujas, Jere Kužina, Vice Arneri i kormilar Frane Adum). Zanimljivo je da je ovo natjecanje pratilo preko 5000 Šibenčana.

Na državnom prvenstvu glatkih čamaca koje je održano u Beogradu "Krka" odnosi dvije pobjede i to u četvercu sa (Dunko Bujas, Petar Iljadica, Slavko Roša, Jere Kužina i kormilar Frane Adum) i čevercu bez (Ante Jurinić, Frane Sunara, Linardo Bujas i Dane Blažević)

1930. godina
Godina 1930. bila je veoma dramatična. Tada kao i danas u veslačkim krugovima nije uvijek sve teklo glatko i bez turbulencija. Naime, te godine državno prvenstvo je održano na Bledu i Krka je pobijedila u osmercu (Dunko Bujas, Jere Kužina, Petar Iljadica, Linardo Klarić, Grgo Zlatoper, Linardo Bujas, Stipe Krnčević, Branko Alujević i kormilar Frane Adum). Do tada je bila praksa da prvak države nastupa na evropskom prvenstvu. Međutim, uprava veslačkog saveza Jugoslavije sa sjedištem u Splitu donosi odluku da ekipa osmerca Gusara nastupi na evropskom prvenstvu u Belgiji. Takvoj odluci protivila se uprava Krke koja je donila odluku o napuštanju veslačkog saveza. Nakon toga uslijedile su rasprave tko je u pravu. Savez je tvrdio da nigdje izričito ne stoji da prvak države mora zastupati zemlju na međunarodnim regatama, pa je zbog toga i određeno novo izlučno natjecanje između osmeraca Krke i Gusara. Kako se Krka nije odazvala tom pozivu odlučeno je da osmerac Gusara nastupi na evropskom prvenstvu. Krka je , naprotiv iznijela mišljenje kako je, barem do tada, uvijek bila praksa da prvak zastupa zemlju na svim međunarodnim natjecanjima i da ne postoje nikakvi opravdani razlozi da se ta praksa mijenja.

Nakon pobjede osmerca na Bledu 1930. godine, veslačima je priređena zakuska u Ljubljani u restoranu čiji su vlasnici bili Šibenčani Bujas i Zenić

Slijeće godine Krka izbiva sa veslačke scene.

1932. godina
Nakon jednogodišnjeg izbivanja veslači Krke opet nastupaju na državnom prvenstvu u Beogradu gdje osmerac odnosi tijesnu pobjedu nad ekipom Gusara. Kako je razlika između prvoplasiranog i drugoplasiranog iznosila nepune dvije sekunde, to je savez odlučio da se održi izlučna regata između ove dvije posade i da pobjednik predstavlja zemlju na evropskom prvenstvu koje se iste godine održalo u Beogradu. U izlučnoj regati pobjedio je osmerac Gusara za pola dužine čamca. Krka je uložila žalbu, navodeći da je Gusar ranije startao, ali žalba nije prihvaćena. Osmerac Gusara postao je prvak Evrope.

Posada osmerca: Ante Jurinić, Petar Iljadica, Dunko Bujas, Špiro Grubišić, Linardo Bujas, Dane Blažević, Stipe Krnčević, Damir Benković i korm. Frane Adum.

1933. godina
Ako je 1930. godina bila dramatična i sa mnogo problema, onda je 1933. veoma uspješna za naš klub. U toj jubilarnoj godini Krka je na državnom prvenstvu u Splitu pokazala svoju punu snagu i masovnost. Na prvenstvu je sudjelovalo sedam posada Krke - osmerac, četverac sa i bez kormilara, četverac s kormilarom za novake, te jole: dvojka, četvorka i osmerka. U svim posadama u kojima je nastupila Krka je premoćno osvojila prvo mjesto. Pobjednicima je u Šibeniku priređen veličanstven doček.

Veličanstve doček veslačima Krke priređen je nakon pobjede u sedam disciplina na državnom prvenstvu u Splitu

Na evropskom prvenstvu u Budimpešti 1933. godine nastupaju Krkin osmerac, četverac sa i bez. Dok se četverci nisu uspjeli plasirati u finalne trke osmerac je zauzeo izvanredno treće mjestu u finalu A. Taj vrijedni rezultat ostvarili su: Linardo Bujas, Špiro Grubišić, Josip Turk, Slavko Roša, Stipe Krnčević, Vice Jurišić, dr. Branko Alujević, Mile Blaće i kormilar Ante Soltišek.

Poredak prvenstvo Evrope 1933. Budimpešta:
 1. Mađarska 5:44,2
 2. Italija 5:45,2
 3. Jugoslavija ("KRKA") 5:48,4
 4. Francuska
 5. Švicarska
Veslačko prvenstvo Evrope u Budipešti 1933. - u bijelim dresovima Krka

Još jedan važan događaj obilježio je ovu plodnu i jubilarnu godinu. Naime, na glavnoj godišnjoj skupštini veslačkog saveza Jugoslavije koja je održana u kolovozu 1933. odlučeno je da se sjedište saveza premjesti iz Splita u Šibenik.     
   
©2004 Veslački klub"Krka"