>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -
1954 - 1963

Jedna od najuspješnijih godina nakon rata zasigurno je bila 1954. godina. Na Prvomajskoj regati u Splitu Krka je pobijedila u četvercu s kormilarom (Krnčević, Vrčić,Šupe, Deranja i kormilar Bujas) i četvercu s kormilarom za pomladak (Antunac, Marenci, Bujas, Aras i kormilar Bujas). Na državnom prvenstvu u Mariboru zabilježene su dvije dvije značajne pobjede u četvercu s kormilarom (Krnčević, Vrčić, Šupe, Deranja i korm. Bujas) i četvercu bez (Lambaša, Živković, Friganović i Radečić). Četverac bez u navedenoj posadi sudjelovao je i na evropskom prvenstvu u Amsterdamu gdje se plasirao u polufinalne borbe.
Na početku sezone polagale su se velike nade u junirsku ekipu i članove pomladka, kao i u ekipu veslačica. Međutim, već u toku veslačke sezone neki su postali malodušni, dok se kod drugih ispoljila nedisciplina, tako da su mnoge kategorije prestale raditi. Ženska ekipa ne postoji od te godine. Takvo stanje nije dugo potrajalo i u klubu se kasnije nalazilo 20 seniorskih veslača, te 80 juniora i članova pomlatka.

1955. godina
Nastavlja se dominacija izvrsnog četverca bez Krke i u ovoj sezoni. Na međunarodnoj regati na Bledu ta posada zauzima prvo mjesto (Zdravko Lambaša, Nikola Živković, Stanko Despot i Uroš Radečić), a na tromeču SR Njemačka - Austrija - Jugoslavija, koji je održan u Manhajmu, prvog dana zauzima treće, dok drugog dana osvaja prvo mjesto. Na tom tromeču nastupio je i Krkin dvojac bez (Šime Šupe i Martin Deranja) koji je zauzeo drugo mjesto.

1956. godina
Krka je. kao što je poznato, bila državni prvak u osmercu 1948. godine i od tada nismo imali sastav koji bi se uspješno suprostavio ostalim ekipama u zemlji. Tek 1956. bili smo u stanju pobijediti čak i prvaka države. Tako je na prvom izlučnom natjecanju za sastav reprezentacije, osmerac Krke pobijedio državnog prvaka splitskog Mornara za pola dužine čamca. Na drugom izlučnom natjecanju naš osmerac je ponovio raniji uspjeh, ali ovog puta razlika je iznosila više od jedne dužine čamca. Na taj način, naš osmerac izborio je pravo da zastupa Jugoslaviju na evropskom prvenstvu i drugim međunarodnim regatama. U tom osmercu veslali su: Dane Krnčević, Paško Škarica, Veljko Lambaša, Veljko Kukolj, Vinko Šupe, Vinko Erak, Davor Milaković i Tome Bukić, a za kormilom je bio Joso Bujas. Te godine izvrsno vesla i dvojac bez (Šime Šupe i Martin Deranja) koji su pobjedili na državnom prvenstvu, te također nastupili na evropskom prvenstvu na Bledu. Ni osmerac ni dvojac nisu se uspjeli plasirati u završne trke prvenstva Evrope.

Sa prvenstva Evrope 1956. na Bledu - ekipe osmerca i dvojca bez kormilara: (s lijeva) Martin Deranja, Tome Bukić, Davor Milaković, Vinko Erak, Vinko Šupe, Veljko Kukolj, Stanko Despot, Paško Škarica, Ljubo Lambaša, Šime Šupe. Čuče: kormilar Joso Bujas, vođa puta Mario Polombito i trener Linardo Bujas

1957. godina
Na tradicionalnoj prvomajskoj regati koja je održana u Splitu nastupila je i Krka. U dvojcu bez kormilara naši su bili najbolji, a u juniorskoj konkurenciji dvojaca i četveraca bez kormilara Krka je uvjerljivo slavila ispred armova Gusara.

1958. godina
Na prvenstvu Hrvatske u Vela Luci Krka pobjeđuje u četvercu za I razred i osmercu pomlatka. Ekipu osmerca sačinjavali su: Curajević, Oštrić, Bego, Karađole, Juras, Radl, Čupin, Lasinović i kormilar Bujas. Ta posada ugodno je iznenadila na Bledu u tromeču SR Njemačka - Austrija - Jugoslavija, kada je stigla prva ispred Izole, Gusara i Mornara. Pored tog uspjeha mlade momčadi osmerca, naš četverac bez kormilara, u kojem su veslali: Guberina, Kukolj, Šupe i Deranja, stigao je prvi ispred SR Njemačke i Austrije. Ista posada je na državnom prvenstvu na Bledu osvojila prvo mjesto.

Državni prvaci u
četvercu bez kormilara
zajedno s Pericom Vlašićem
na putu
za Poznanj

Učesnici na međunarodnoj
regati na Bledu 1958

Na međunarodnoj sceni imamo zapažene uspjehe:
Poznanj - četverac bez zauzeo treće mjesto (Neven Guberina, Veljko Kukolj, Vinko Šupe i Martin Deranja)
Bled (tromeč SR Njemačka - Austrija - Jugoslavija) - četverac bez u istom sastavu zauzeo prvo mjesto

1959. godina
Šibenski veslači postigli su naročito zapažen uspjeh na prvenstvu države 1959. na Bledu, gdje su u juniorskoj konkurenciji ukupno osvojili prvo mjesto. U četvercu s kormilarom uvjerljivo su bili najbolji, dok su u četvercu bez kormilara vodili tešku borbu s veslačima Mladosti, ali su na kraju ipak pobijedili. Tom prilikom, na regatnoj stazi se našlo 6 osmeraca. Krka i Argo su se od starta do cilja stalno mijenjali u vodstvu, da bi na kraju iskusniji veslači našeg osmerca pobijedili za pola dužine čamca. Osvojeno prvo mjesto u juniorskoj konkurenciji predstavljalo je za naše veslače veliki uspjeh.
U seniorskoj konkurenciji dvojac s kormilarom, u kojem su veslali Ante Vrčić i Paško Škarica (Vaso) s kormilarom Josom Bujasom, nije imao ozbiljnijeg protivnika.

U Frankfurtu dvojac sa osvaja treće mjesto (Škarica, Vrčić i korm. Bujas)
Beč (tromeč SR Njemačka - Austrija - Jugoslavija) - osmerac juniora nije se plasirao u finale, dok iskusni dvojac sa osvaja prvo mjesto

1960. godina
Šibenik je 1960. godine bio domaćin veslačkog prvenstva Hrvatske na kojem je nastupilo 13 klubova s 80 posada i 260 veslača. Krkaši su, tom prilikom, pobijedili u četvercu s kormilarom za stariji pomladak, dok su u saveznom razredu bili najbolji u četvercu s kormilarom, dvojcu s kormilarom i osmercu. Krka je tad bila i ekipni pobjednik u konkurenciji za stariji pomladak i savezni razred.
Iste godine na OLIMPIJSKIM IGRAMA u Rimu naš dvojac sa zauzeo je osmo mjesto (Ante Vrčić, Paško Škarica i kormilar Nikola Stipaničev)

1961. godina
Na državnom prvenstvu u Mariboru četverac bez u sastavu: Neven Guberina, Ante Vrčić, Andrija Lambaša i Paško Škarica osvaja naslov prvaka države. Ista posada na međunarodnoj regati na Bledu odustaje od finala zbog ozljede veslača. Na evropskom prvenstvu u Pragu četverac sa zauzima izvrsno četvrto mjestu. Interesantno je da je četverac kombiniran od tri kluba: Krke, Mladosti i Mornara (Guberina, Škarica, Vrčić - Krka; Čupin - Mladost i Stipaničev - Mornar)

Evropsko prvenstvo 1961. u Pragu četverac sa: Paško Škarica, Neven Guberina, Ante Vrčić, Nikola Čupin i korm. Nikola Stipaničev

1962. godina
Godina koju je obilježio četverac sa (Neven Guberina, Ante Vrčić, Pere Blažević, Paško Škarica i kormilar Joso Bujas) osvajanjem prvog mjesta na državnom prvenstvu na Bledu i prvog mjesta na međunarodnoj regati koja se također održala na Bledu. Na prvenstvu Jadrana koje je održano u Šibeniku , svojom neočekivanom pobjedom nad seniorskim skifom Mornara, junior Damir Trlaja najavljuje svoje buduće velike uspjehe u toj disciplini.

1963. godina
Šibenik je 1963. godine bio u centru pažnje sportske javnosti, a posebice prijatelja veslanja. Naš grad je u godini u kojoj slavi 40 - godišnjicu bio domaćin prvenstva države.
Mora se priznati, da na ovom prvenstvu Krka nije postigla rezultate koji odgovaraju njenom velikom renomeu. U juniorskoj konkurenciji dvojac bez kormilara zauzeo je treće mjesto, samac drugo, četverac bez kormilara peto i osmerac treće mjesto. U konkurenciji seniora naš dvojac bez zauzeo je peto, samac treće, četverac bez drugo i osmerac treće mjesto. Posebno zanimanje pobudila je utrka veterana Krke i Gusara, koji su prije tridest i više godina harali veslačkom scenom.

Osmerac veterana Krke stiže na cilj ispred veterana splitskog Gusara

Na stazi dugoj 500 metara, pobijedio je osmerac veterana Krke: Stipe Krnčević, Rade Sunara, Dujo Maričić, Frane Friganović, Ante Bujas, Čiro Ban, Danilo Denić, Vice Klarić i kormilar Đorđe Rismondo.
Te iste godine na jakoj međunarodnoj regati na Bledu Damir Trlaja pobjeđuje najbolje skifiste u državi i zauzima drugo mjesto.

 


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"