VK Krka - Sibenik

>   


- Kontakt informacije
- Kontakt obrazac

Himna VK "Krka"
 Mladost, snaga,
 čvrsto veslo,
 Krkašima daje moć,
 Da ispune svoje geslo
 Na cilj uvijek prvi doć.

 Pjeni more, veslo hara,
 Gordog vala nasta lom.
 To krkaši puni žara
 Jure cilju kao grom.

Vrijeme u Šibeniku
Find more about Weather in Sibenik, RH

Najnoviji članovi
Junior2
T ključ
Untitled User

Novo u temama:
quo vadis krka?
2007.
nu vid zbilja
posade

- - - - - - - - - - -


 Broj žiro računa u HR:
2411006-1100017866
 Broj deviznog računa:
 7107 - 978 - 3166848
Komentar
23.06.2009. 18:30:18   |  By: Aspiriniks

Istaknuti komentator zbivanja na veslačkim stazama Igor Velimirović ovako vidi prvi dio ovogodišnje sezone hrvatskog veslanja.

Prvi dio sezone hrvatskog veslanja u znaku skula


      Povijest uspjeha seniorskog muškog veslanja u Hrvatskoj uglavnom je povijest rimen disciplina. Sve olimpijske medalje, zatim sve svjetske seniorske medalje osim medalja Mirne Rajle Brođanac redom su bile u dvojcima sa i bez, četvercima sa i bez, te osmercima. Trebalo je dosta godina rada i razvoja da bi dosta brojne juniorske svjetske medalje iz samaca, dublova i četveraca skul koje su osvojili juniorski veslači kao što su bili Stojaković, Jarnjević, Jelić, Vekić, Kušurin, Nisiteo, braća Sinković, Martin, Šain, Bohnec, Jurina i drugi polako pretoče u uspjehe u U23 konkurenciji te polako i u A seniorskoj konkurenciji.

       Pamtimo koliko je godina dubl Vekić-Kušurin pokušavao probiti tu dijelom i psihološku barijeru velikog finala ili medalje za naše skul posade i nažalost do sada nije uspio usprkos nepobitnoj kvaliteti. Danas pak imamo sasvim izglednu mogućnost da konačno hrvatsko veslanje dobije i taj rezultat koji nedostaje, dakle veliko finale ili medalju u muškoj skul disciplini.
       Dugogodišnji nastupi i nekoliko svjetskih medalja Mirne Rajle Brođanac kod djevojaka kao i relativno brojne medalje u juniorskoj konkurenciji koje su osvajali naši skul veslači bili su stalni dokaz da problem svakako nije nerješiv, ali eto medalje kod seniora do danas nisu dolazile. Objektivno već više godina imamo skulere koji po fizičkim i tehničkih karakteristikama svakako spadaju u svjetski vrh (Vekić, Kušurin kojima su se ove godine pridružili mladi lavovi braća Sinković, Martin i Šain) ali kao da je neki crni oblak uporno sjedio nad našim skulerima ne dozvoljavajući im da se pokažu u punom sjaju. Čini se da je psihološka granica konačno probijena ove godine, i da naš skul može s veseljem gledati prema naprijed.

      Već smo prošle godine znali da se dobre stvari dešavaju u našem skulu. Valent Sinković i Damir Martin, veliki rivali u samcu još od prvih veslačkih koraka, uspjeli su juniorsku medalju nastaviti dobrim radom i sjajnim rezultatima u U23 kategoriji. Kada su im se uskoro priključili Martin Sinković i David Šain također odličnim radom nakon sjajnog juniorskog staža, dobili smo grupu mladih skulera kakvu nema puno reprezentacija na svijetu. A kada je krenula ova sezona, iznenađenjima nije bilo kraja, te smo iz regate u regatu mogli samo uživati u predstavama koje su nam ti dečki prezentirali. Prvo smo na proljetnoj regati saznali da Damir Martin može biti brži od Maria Vekića, veslača koji je zadnjih godina podigao standard hrvatskih skifista i skula općenito. Zatim je na regati Croatia Open Valent Sinković uspio u nečemu što je godinama bio nedostižni standard za naše veslače: pobijediti Iztoka Čopa u samcu, a niti Martin ni Šain nisu bili daleko. Zatim smo na istoj regati svjedočili nastanku dva vrhunska dubla koji su prvo porazili najjače slovenske posade, a onda (u trećoj utrci tog dana) ipak ostali iza svježeg i vrlo jakog slovenskog četverca. Sjajne trke su od tog trenutka slijedile kao na traci: Damir Martin u samcu ponovno pobjeđuje Vekića i ostalo društvo na Otvorenom prvenstvu Zagreba kao i na PH; na prvom Svjetskom kupu braća Sinković osvajaju broncu, dok su Martin i Šain četvrti; na Bledu pak pokazuju kako mogu nadmašiti slovenski najjači četverac skul (ponovno sa Čopom!), samo ako se pripreme za takvu utrku. Pri tome je zanimljivo da je standard utrka, pristup i borbenost cijelo vrijeme na zavidnoj visini u u trendu rasta. Ključni dokaz pak bila je nedavna pobjeda na drugoj regati Svjetkog kupa, gdje je naš mladi četverac u par dana dva puta nadmašio posadu koja je dominirala cijelim prošlim olimpijskim ciklusom (četverac skul Poljske) i time upravo šokirala veslački svijet.

      Naravno, pobjeda na Svjetskom kupu je divna stvar, ali sezona time nije još zaokružena. Pred ovom posadom je dosta važnih natjecanja, uz Mediteranske igre i Europsko prvenstvo tu su i Svjetska prvenstva kako U23 tako i ono seniorsko. Nakon već odrađenih dosta jakih utrka program će biti samo sve zgusnutiji, i izazov vodstvu reprezentacije je napraviti takav program da posada optimalno završi sezonu, s biranim jednim ili eventualno dva vrhunca sezone. A najvažniji zadatak je već sada pripremati plan priprema do Londona 2012. Veslanje kao sport u Hrvatskoj može dobiti zasluženu pažnju kako Olimpijskog odbora tako i sportske javnosti samo kroz rezultat (čitaj:medalju) na OI. Stoga je krucijalno važno da dečki ove godine ostvare jedan rezultat koji će im potvrditi statuse evidentnih olimpijskih kandidata, ali da to naprave na način koji će osigurati mir, stabilnost i dovoljno motivacije za težak rad sve do Londona. Biti će zato zanimljivo pratiti na koji način će direktor reprezentacije Ižaković te treneri dogovoriti nastavak sezone, ali nekako opći dojam je da je jedino logično nastaviti rad u četvercu skul koji je očito izvanredno složena i izbalansirana posada, trenutno na nivou samog svjetskog vrha. Od jakih posada u Minhenu su nedostajale još barem četiri vrlo jake u 4x (Francuska, Italija, Australija, Estonija), a Britanci su zbog bolesti u finalu morali u posadu staviti veslača iz dubla koji je već ranije odradio finale u 2x. Tako pobjeda na ovoj regati, koliko god je indikativna i vrijedna, još ništa ne garantira za nastavak sezone. A nakon ove trke, svi će konkurenti s većom pažnjom pratiti našu posadu i pripremati taktiku baš za nju.

       Kod rimenaša nažalost nema toliko dobrih vijesti. Standardni način za usporedbu kvalitete za naše veslače tradicionalno su veslači Slovenije, koji ove godine nažalost dominiraju nad našim kako u dvojcu tako i u četvercu bez, pa čak i u osmercu na nedavnoj regati na Bledu. To je gotovo siguran znak da se ove godine ne možemo nadati vrhunskim plasmanima na ključnim natjecanjima, iako nastup mlađeg četverca bez na dvije regate Svjetskog kupa budi nadu da mogu uz određena poboljšanja možda i doći na prag A finala, iako to neće biti lako.

      Ovaj dio sezone u kojem je bilo mogućnosti eksperimentiranja odnosno testiranja varijanti je gotov. Sada počinju natjecanja u kojim više popravnog nema, i to prvo s Mediteranskim igrama, te kasnije sa Svjetskim i Europskim prvenstvima. Veselimo se novim nastupima Mirne i našeg sjajnog četverca skul, a želimo i ostalim veslačima da se koristeći smjer koje su im pokazale ove dvije posade i oni dohvate visoku kvalitetu.

 

Igor Velimirović

 

 


 

  Verzija za Ispis


Pretraživač   arhiva starih vijesti
Upit:   u kategoriji  Linkovi o Šibeniku

www.sibenik.hr
www.sibenik-tourism.hr
sibensko-kninska-zupanija.hr
www.sibenskileksikon.com


     
   
©2004 Veslački klub"Krka"